BankNews.ro - The Business Republic

Vor exploda anul viitor executarile silite ale bancilor?
Finante-Banci | Data Publicarii: 20-10-2009

Inelul grenadei a fost scos pe neasteptate, insa de‑aici incolo nimeni nu mai stie ce se va intampla. Ne va exploda ea in fata? Urmeaza un val de executari silite? Sau dansul pe sarma al bancherilor se va incheia cu happy‑end?

Fara exceptie, profetiile despre momentul critic al crizei - de care, toata lumea pare sa fie de acord, inca nu am scapat - spun ca acesta va fi atins doar dupa ce bancherii se vor incumeta sa faca, in fine, executari silite in masa. Atunci, se prognozeaza, intreaga economie va fi zguduita de o unda seismica care va lovi cu violenta: executarea silita a unei companii care nu‑si poate plati creditele va atrage dupa sine intrarea in deriva a unora dintre partenerii de afaceri, zeci de mii de oameni vor ramane pe drumuri, nu‑si vor mai putea plati nici ei - evident - creditele, si vor fi, la randul lor, executati silit. Va fi dureros, dar altfel nu ne putem insanatosi, cred suporterii acestui scenariu.

Pe ce se bazeaza, insa, cei care cred ca declansarea unui val de executari silite e inevitabila? Fundamentul teoriei tine de acumularea, din ce in ce mai greu de contestat, a unor "schelete" in dulapurile bancilor. E vorba de asa‑numitele credite neperformante: o buna parte din imprumuturile acordate cu larghete in epoca de boom s‑au transformat in credite‑problema. Numarul restantierilor - companii si persoane fizice - a crescut cu 85% fata de anul trecut. Ponderea creditelor care inregistreaza intarzieri, potrivit metodologiei de calcul a FMI, se apropie de 20%; daca ne luam dupa metodologia BNR (care scade din valoarea creditelor neperformante pe cea a garantiilor; dar cat mai valoreaza de fapt acele garantii?), ar fi insa doar de 1,03% in iulie.

Institutiile internationale sunt din ce in ce mai vocale in aceasta privinta, aratand cu degetul spre scheletele din dulapuri - care pun in pericol stabilitatea sistemelor financiare, si asa subrezite, din Est. Chiar si cativa bancheri straini admit, in limbajul lor eufemistic, ca neperformantele sunt un cartof fierbinte. Evident, bancile au metodele lor pentru a‑si recupera restantele, masura extrema fiind executarea silita a garantiilor. Pana acum, s‑au ferit insa s‑o aplice pe scara larga, renegociind, reesalonand si dand perioade de gratie celor care nu‑si pot plati ratele. De ce evita bancile sa declanseze valul de executari, daca stiu ca tot acolo vor ajunge?

Integral in Money Express

http://www.banknews.ro/stire/33423_vor_exploda_anul_viitor_executarile_silite_ale_bancilor.html