In vremuri tulburi, aurul este o investitie sigura, dar si profitabila. Romanii nu-si mai cumpara podoabe din aur, dar achizitioneaza metalul pretios in scop investitional. Piraeus Bank vinde lingouri, iar emisiunile BNR sunt epuizate rapid.
In urma cu o saptamana, pretul aurului atingea un nou maxim istoric, de 1.065 dolari pe uncie (28,35 grame). Iar cand productia anuala mondiala, de numai 2.000-2500 de tone, are capacitatea de a deservi tot mai putin cererea in crestere, este de asteptat ca pretul sa sara in aer. Pentru finele anului, analistii estimeaza ca o uncie de aur va ajunge sa coste 1.200 de dolari, iar, in anii urmatori, si mai mult.
In perioade tulburi, cand toate activele se depreciaza, aurul, ca mijloc de refugiu, castiga tot mai mult teren. Investitorii nu mai au incredere in bunurile intangibile si vor sa detina aur in forma fizica. Astazi, pe pietele occidentale cererea pentru metalul pretios este atat de mare, incat o companie nemteasca a inceput sa instaleze in Austria, Elvetia si Germania aparate speciale, sub forma unor bancomate, care elibereaza discuri, monede sau lingouri de aur.
O singura banca vinde aur
Si in Romania, cererea de aur in scop investitional a crescut semnificativ in ultimul an. Odata cu cererea, a crescut si pretul acestuia. Pentru astazi, Banca Nationala a Romaniei a cotat gramul de aur la 96,93 de lei, maximul din acest an, de 107,07 lei/gram, fiind atins la 20 februarie. "Contextul economic dificil pe care il traverseaza Romania in ultimul an a generat un interes sporit fata de achizitiile de aur", explica Simona Zamfirescu, director de vanzari la Piraeus Bank, singura banca de pe piata romaneasca care vinde metalul pretios.
Clientii, persoane fizice sau juridice, pot achizitiona aur de la Piraeus Bank sub forma de monede, lingouri sau in cont. Aurul, al carui pret variaza in functie de cotatiile internationale, la care se adauga cheltuielile de prelucrare, transport si asigurare, poate fi luat de client acasa sau poate fi pastrat in tezaurul bancii. "Pana in acest moment, clientii au preferat sa ridice aurul cumparat", spune Zamfirescu. La finele saptamanii, banca vindea lingourile cu 115 lei/gram si oferea posibilitatea de rascumparare la un pret de 91 de lei/gram.
Bijuteria, de la podoaba la investitie
Piraeus Bank cumpara aurul clientilor numai daca acesta a fost pastrat in tezaurul bancii. Altfel, acestia au posibilitatea de a vinde metalul pretios la BCR, singura banca ce cumpara aur. Vineri, BCR platea pentru un gram 68,2 lei.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/33382_goana_dupa_aur_da_stralucire_plasamentelor.html