BankNews.ro - The Business Republic

Debitorii ameninta cu insolventa daca nu li se restructureaza creditele
Afaceri | Data Publicarii: 15-10-2009

Firmele incearca sa obtina restructurarea creditelor prin amenintarea cu intrarea in procedura de insolventa, prin care isi pot reorganiza activitatea, sustine avocatul Gheorghe Piperea, partener coordonator  la SC Piperea si Asociatii. De asemenea, debitorii invoca prevederi din noul Cod Civil pentru a evita executarea silita.

Clientii bancilor au invatat sa se protejeze in fata acestora atunci cand au probleme cu rambursarea creditelor, a reiesit in cadrul discutiilor de la cea de-a doua conferinta organizata de Institutul Bancar Roman (IBR) cu tema "Teorie si practica in legislatia bancara. Modalitati alternative de solutionare a conflictelor dintre banci si clientii debitori". "Multi debitori apeleaza la insolventa sau ameninta bancile ca se pun sub protectia insolventei daca nu li se restructureaza creditele", a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

Acesta a sustinut ca in acest an numai in Bucuresti s-au inregistrat 3.000 de dosare de insolventa la cererea debitorilor, in conditiile in care pe parcursul anului trecut au fost doar 750. Nu toate bancile sunt constiente ca debitorii se pot apara in acest mod. Gheorghe Piperea a ilustrat acest lucru cu exemplul unui client al sau, cu datorii de sute de milioane de euro la doua banci, in cazul caruia nu s-a intamplat nimic timp de sase luni in privinta returnarii creditelor, astfel incat, cel mai probabil, acesta va fi nevoit sa intre in insolventa.

Bancile isi pot salva clientii prin restructurarea creditelor

Necesitatea restructurarii creditelor a aparut inseosebi pe parcursul acestui an, cand foarte multi dintre clientii bancilor se confrunta cu probleme de ordin economic. Neindeplinirea obligatiilor de catre debitori lasa bancilor doua cai de actiune: executarea silita sau restructurarea creditului. Debitorii pot invoca in sprijinul lor existenta unor evenimente de neexecutare pentru aparitia carora nu au nicio vina, cum ar fi scaderea valorii bunurilor cu care au garantat creditele.

"Teoria impreviziunii este reglementata de noul Cod Civil. Chiar daca nu a intrat in vigoare, avem debitori care invoca acest lucru", a spus Alina Radu, partener coordonator la firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP). Primul pas pentru restructurarea creditului este un contract de prerestructurare, dupa care urmeaza restructurarea creditului, care modifica obligatiile dintre creditori si debitori. Creditorul alege aceasta solutie dupa o analiza a punctelor forte si slabe ale debitorului. Principalul avantaj este evitarea insolventei si, practic, salvarea debitorului, care altfel nu ar mai prezenta incredere pentru eventualii parteneri de afaceri. In plus, procedura de insolventa dureaza mult si in acest timp se reduce valoarea bunurilor debitorului. Riscurile restructurarii creditului sunt ca alti creditori sa ceara executarea silita sau ca debitorul sa ceara ulterior deschiderea procedurii de insolventa.

Integral in Financiarul

http://www.banknews.ro/stire/33286_debitorii_ameninta_cu_insolventa_daca_nu_li_se_restructureaza_creditele.html