BankNews.ro - The Business Republic

Ce se intampla cu angajatii daca firma intra in insolventa
HR/Cariere | Data Publicarii: 15-10-2009

Proprietarii companiilor care intra in procedura de insolventa renunta din inertie la angajati, considerand ca aceasta este cea mai la indemana metoda de a economisi repede niste bani. In realitate, pun in pericol aplicarea planului de reorganizare a companiei care ar trebui sa ajute la salvarea afacerii.

"Pe parcursul anilor in care are loc reorganizarea, care sunt critici, angajatii dispar: fie sunt dati afara, dar in grupuri mici, ca sa nu se incadreze la concediere colectiva, fie pleaca singuri. Poate de aceea foarte putine cazuri de insolventa reusesc", spune Madalina Popescu, director general al Pluri Consultants Romania.

Odata intrata in procedura de insolventa, o companie intra sub protectia tribunalului, dobanzile si penalitatile ingheata, datoria nu mai poate creste, iar angajatii ar trebui sa fie pastrati in ideea salvarii companiei.

"Un angajator trebuie sa se gandeasca foarte bine ce strategie adopta. Stiu un caz care a fost respins de tribunal tocmai pentru ca a dat afara sute de oameni si, la cinci luni dupa, a apelat la aceasta procedura", explica Gheorghe Piperea, avocat specializat in proceduri de insolventa si lichidari.

Angajatorul poate da afara oameni daca are motive intemeiate, spre exemplu, inchide o sectie nerentabila. "Daca exista justificari, se pot face concedieri. Conform legislatiei, angajatii primesc trei salarii compensatorii", spune Piperea. Si angajatii pot cere insolventa companiei. "Decat sa astepte ajutoare de la stat, sindicatele ar avea mai bine initiativa, ar cere insolventa pentru a ajuta la reorganizarea firmei", explica avocatul.

Conform legislatiei, salariile se platesc inaintea oricarei alte obligatii a angajatorilor, iar in caz de faliment, salariatii sunt creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori, explica Marius Vicentiu Coltuc, titular al Casei de Avocatura Coltuc.

Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/33281_ce_se_intampla_cu_angajatii_daca_firma_intra_in_insolventa.html