Pe lista marilor contribuabili care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 30 iunie a.c., publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), se afla nu mai putin de 281 de societati, totalul veniturilor pe care trebuie sa le incaseze aceasta ridicandu-se la aproape 134 miliarde de lei.
"Totalul veniturilor pe care trebuie sa le incaseze ANAF in anul 2009 sunt prevazute in Legea bugetului de stat nr. 18/2009, cu modificarile si rectificarile ulterioare, si Legea bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 19/2009, cu modificarile si rectificarile ulterioare. In urma rectificarii bugetare din data de 26 august 2009, aceasta suma este de 133.985,580 mil. lei", noteaza ANAF in raspunsul adresat Curierului National. Conform datelor publicate deja de ANAF, fata de 148 de societati s-a demarat procedura de executare silita, alte 125 de firme depunand cereri de compensare, care se afla in curs de solutionare. Pe lista marilor datornici se afla insa si sapte societati aflate in administrare speciala, conform Legii 137/2002 - Carbonifera SA, CN a Huilei, Cupru Min SA Abrud, Moldomin SA, Soceram SA, Termoelectrica SA si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare SA, pentru UCM Remin Baia Mare acordandu-se deja inlesniri la plata.
Termenele pentru plata obligatiilor esalonate, stabilite prin documentul care acorda inlesnirea
Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, termenele de plata ale impozitelor, taxelor si contributiilor sociale pot fi lunare, trimestriale, semestriale sau anuale. "Pentru obligatiile fiscale esalonate sau amanate la plata, precum si pentru accesoriile acestora, termenul de plata se stabileste prin documentul prin care se acorda inlesnirea respectiva; pentru creantele fiscale, administrate de Ministerul Finantelor Publice, care nu au prevazute termene de plata, acestea vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor publice, iar pentru creantele fiscale ale bugetelor locale care nu au prevazute termene de plata, acestea se stabilesc prin ordin comun al ministrului Internelor si reformei administrative si al ministrului Finantelor publice", se mai arata in raspunsul remis Curierului National.
Dupa calcularea si retinerea contributiilor sociale administrate de Ministerul Finantelor Publice, acestea se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale. "Prin derogare de la dispozitiile legale in vigoare privind termenele de plata, impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se platesc trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului - de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care au calitatea de angajator - si semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului - de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/33133_anaf_are_de_recuperat_134_miliarde_de_lei_de_la_marii_contribuabili.html