BankNews.ro - The Business Republic

Depozitarul Central se plange la CNVM ca Depozitarul Sibex i-a copiat regulamentele
Bursa | Data Publicarii: 09-10-2009

Depozitarul Central (DC) cere arbitrului pietei de capital sa retraga autorizatia de functionare a Depozitarului Sibex, sustinand ca mecanismul de functionare si regulamentele pe care le utilizeaza institutia sibiana sunt bazate pe cele create de Depozitarul Central, a spus vineri seful DC.

"Noi consideram ca ne-au fost incalcate drepturile de proprietate intelectuala si nu ni se pare corect, deoarece mecanismele si regulamentele respective au fost create prin munca noastra", a declarat, vineri, directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu.

Ea a adaugat ca "existau mai multe posibilitati si variante prin care se puteau realiza anumite operatiuni, cum ar fi modul de decontare a tranzactiilor transfrontaliere si, cu toate acestea, ei folosesc proceduri similare celor prezentate in regulamentele noastre".

Solicitarea depusa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) vine in contextul in care, in luna iulie, Depozitarul Central a contestat in instanta infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu (Sibex), cerand o clarificare legala asupra posibilitatii existentei mai multor institutii de acelasi fel.

Potrivit unor surse din piata, in cazul in care solicitarea Depozitarului Central va fi respinsa de CNVM, societatea ar putea actiona in instanta Depozitarul Sibex, intr-un al doilea proces, vizand incalcarea drepturilor de autor.

In luna august, odata cu autorizarea Depozitarului Sibex, reprezentantii Depozitarului Central din Bucuresti si-au aratat nemultumirea, sustinand ca, la momentul infiintarii institutiei de la Bucuresti, autoritatile abilitate au stabilit ca va exista un singur depozitar, decizie care, atunci, a dus la desfiintarea a 15 registre care au predat arhivele noii societati create.

"Erau 15 registre inainte, niste business-uri ale unor oameni. Arbitrul pietei stabilise atunci sa le inchidem si sa facem un singur depozitar, dupa care ne spun ca acum mergem dupa o alta filosofie si aproba functionarea unui al doilea depozitar, la Sibiu", spunea in luna august presedintele Depozitarului Central, Sergiu Pop.

In schimb, directorul general al Sibex, Teodor Ancuta, considera ca demersurile facute de Depozitarul Central sunt masuri de eliminare a concurentei.

"Eu cred ca Bursei de la Bucuresti ii este teama de ceea ce face Bursa din Sibiu. Nu-si doresc concurenta, si-au dorit sa ramana singuri", afirma anterior Teodor Ancuta.

Pe de alta parte, Sergiu Pop declara ca Depozitarul Central va trebui sa foloseasca toate modalitatile aflate la indemana pentru a-si proteja afacerea, "pentru ca avem si noi niste actionari carora trebuie sa le aparam interesele".

Comisa Nationala a Valorilor Mobiliare a emis in a doua jumatate a lunii august autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, in scopul infiintari unei piete la vedere a Sibex.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Conducerea Depozitarului Sibex asteapta avizul de functionare de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), ultimul pas inainte de lansarea pietei la vedere a Bursei din Sibiu, care ar putea avea loc in octombrie-noiembrie.

In ceea ce priveste Depozitarul Central, acesta este controlat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care detine 51% din actiunile sale, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank.

Depozitarul Central are un capital social de 21,8 milioane lei, divizat in 217,97 milioane de actiuni, cu valoarea nominala de 0,10 lei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/33098_depozitarul_central_se_plange_la_cnvm_ca_depozitarul_sibex_i-a_copiat_regulamentele.html