BankNews.ro - The Business Republic

Bancile apara comisionul de rambursare anticipata
Finante-Banci | Data Publicarii: 08-10-2009

Comisionul de rambursare anticipata nu poate fi eliminat, ci doar plafonat, pentru ca, daca o astfel de masura ar fi implementata, bancile ar inregistra pierderi, spun specialistii din domeniul bancar.

"Comisioanele de rambursare anticipata nu se pot elimina. Daca banii vin mai devreme, banca nu poate intotdeauna sa plaseze acei bani imediat, iar clientul trebuie sa plateasca dobanzile la care s-a angajat. Totusi, cred ca acel nivel minim de 1% este rezonabil", a spus Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Romania trebuie sa implementeze pana in mai 2010 o directiva europeana privind comisionul de rambursare anticipata. Reglementarile europene prevad eliminarea completa a comisioanelor de rambursare anticipata pentru creditele de nevoi personale cu dobanda variabila. In cazul creditelor de consum cu dobanzi fixe, nivelul comisioanelor de rambursare anticipata va fi limitat la 1%. Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus ca, in Romania, riscul este asumat doar de client, deoarece banca stabileste o marja fixa si o dobanda variabila, in schimb, in alte state europene, creditele se calculeaza la o dobanda fixa, iar institutiile bancare isi asuma astfel o parte din risc.

"Probabil ca s-a abuzat in anumite cazuri de acest comision de rambursare anticipata, din dorinta de a se pastra clientii, iar din acest punct de vedere ni se pare corecta directiva venita de la Bruxelles, de a plafona acest comision. Din experienta de bancher, stiu ca acest comision este stabilit pe etape. Daca rambursezi anticipat, in primii ani este mai mare, iar daca se ramburseaza mai tarziu, acesta scade si poate ajunge chiar la 3%", a explicat Ghetea. In opinia acestuia, pentru banci, comisionul de rambursare anticipata nu este un mod de a face bani, ci unul de a recupera din paguba creata atunci cand un client plateste anticipat un imprumut.

Bogdan Chiritoiu considera insa ca ideea de a proteja banca printr-un comision de rambursare anticipata nu este justificata economic si nu este in folosul consumatorului. "Am analizat concurenta la nivel bancar si, mai ales, in ce masura comisioanele bancilor impiedica migrarea clientilor de la o banca la alta. Aici intervine problema comisionului de rambursare anticipata, care impiedica exact aceasta miscare a clientilor intre banci", a spus recent presedintele Consiliului Concurentei. Acesta a precizat ca se intentioneaza modificarea cadrului legal existent, iar noile prevederi vor intra in vigoare pana in luna mai a anului 2010. "In majoritatea tarilor europene, bancile au rate fixe de dobanda, ceea ce inseamna ca banca isi asuma un risc destul de mare. La noi, situatia este diferita, riscul fiind pe spinarea clientului, iar profitul bancilor este mult mai bine protejat", a concluzionat reprezentantul autoritatii de concurenta.

Directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, Petre Bunescu, spune ca directiva europeana se refera la un segment foarte ingust, respectiv cel al creditelor de consum negarantate. "Pe piata exista variate categorii de credite cu dobanzi diferite. Cred ca este nevoie de o discutie despre aplicarea unei asemenea masuri", a aratat Bunescu. Oficialul a mai explicat ca introducerea unei masuri de acest fel ar putea determina populatia sa returneze la intervale scurte de timp banii luati de la o banca, pentru a putea migra catre o alta, care ofera dobanzi mai avantajoase.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/33035_bancile_apara_comisionul_de_rambursare_anticipata.html