Mai toate domeniile economiei sunt roase de evaziune fiscala, munca la negru, profituri declarate diminuate.
"Toata lumea sau aproape toata lumea din turism" face evaziune fiscala, spune ministrul Turismului, Elena Udrea. "Vom vedea acum, in toamna, dupa ce toata vara la televiziuni ati aratat ca e plin litoralul, ca o sa auzim ca nu au fost decat 50% maxim ocupate hotelurile, iar daca intrebam ce forta de munca a fost angajata pe litoral, auzim ca au fost cativa, ca nu au fost clienti. Toata lumea face evaziune fiscala sau, ma rog, aproape toata lumea. Se intampla nu doar in zona pensiunilor, ci si a hotelurilor mari, nu se declara niciodata exact cati turisti se cazeaza", a afirmat Udrea.
Deoarece turismul reprezinta 2% din PIB, adica 2,2 miliarde de euro, rezulta ca inca o suma egala nu este fiscalizata. Acesteia nu i se aplica TVA, impozit pe profit, contributii la somaj, sanatate, asigurari sociale etc. Pierderile statului in domeniu pot fi evaluate la 500 de milioane de euro.
Una dintre metodele folosite pentru a insela bugetul de stat este constructia blocurilor pe persoana fizica si nu juridica. In acest fel nu se mai plateste TVA la vanzarea apartamentelor construite. In intervalul 2006-2008, persoanele fizice au realizat tranzactii imobiliare de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care tranzactiile purtatoare de TVA reprezinta aproximativ 75%, adica obligatii de plata de aproximativ trei miliarde de euro, suma care nu a fost insa incasata de Fisc, se arata intr-un raport al companiei Nexia Romania. Pierderea este de un miliard de euro pe an.
Potrivit companiei de tigarete JTI Romania, piata neagra de tigari se cifreaza in prezent la 400 de milioane de pachete. La un pret mediu oficial de 8 lei rezulta ca valoarea tigarilor ce se tranzactioneaza pe aceasta piata este de 3,2 miliarde de lei. Din netaxarea lor statul pierde minim 608 milioane de lei (este vorba doar despre neplata TVA, nu si a accizelor). Rezulta o pierdere de 140 de milioane de euro.
Presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, sustine ca pierderile anuale la bugetul de stat provocate de comertul ilicit cu cereale se ridica la doua miliarde de euro. De fapt, 70% din afacerile cu cereale se deruleaza prin economia subterana. In agricultura, cea mai folosita metoda pentru a ocoli plata TVA la bugetul de stat este metoda rostogolirii TVA. Astfel, o firma cumpara o marfa fara TVA de la o persoana fizica. De exemplu, cereale de la un taran. Marfa este revanduta de acum cu TVA unui alt intermediar. Al doilea intermediar vinde si el catre un exportator, tot cu TVA. Exportatorul trimite, cel putin pe hartie, marfa in strainatate si cere statului TVA inapoi. Aceasta TVA ar trebui recuperata de la prima firma, care intre timp isi goleste conturile si intra in insolventa. Asa ca, odata cu ea, dispar si urmele tranzactiilor.
Integral in Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/33033_idei_pentru_pogea_de_unde_poate_scoate_bani.html