BankNews.ro - The Business Republic

Lectiile lui Tiriac
Afaceri | Data Publicarii: 06-10-2009

Investitorul este convins ca viitorul apartine oamenilor de business care au invatat lectia recesiunii. Revista "Forbes Romania" explica felul in care Tiriac a fost silit sa aduca bani de acasa. "Un investitor pe termen lung nu vinde, ci consolideaza", crede el.

In fond, nu poate sa se dezica de eticheta pe care el insusi si-a ales-o: om de afaceri de cursa lunga. In acest an, afacerile i-au mers mult mai slab decat anul trecut, dar - crede cu tarie - si mult mai slab decat ii vor merge peste doi ani de acum incolo.

Pana atunci, face infuzii masive de capital - peste 100 de milioane de euro din rezerve sau de la actionari - catre toate "buzunarele" portofoliului sau: banca, asigurari, importuri si distributie auto sau retail (prin participatia sa de 15% la Metro Cash & Carry).

Scopul este clar: sa strabata nevatamat stramtoarea recesiunii. Daca vei ajunge in fata fostului finalist al Cupei Davis, ascute-ti urechile la cateva dintre lectiile pe care ti le-ar putea spune!

1: URMEAZA NORMALIZAREA IMOBILIARA!

Daca, in urma cu un an, investitorii visau la randamente de 300%, cand criza se va fi sfarsit, un castig de 7-10% va fi unul mai mult decat multumitor. Nu pentru ca ne-am coborat standardele, ci pentru ca le-am readus acolo de unde nu ar fi trebuit de fapt sa urce niciodata.

2: NEGOCIAZA INTELIGENT!

Principiul lui Tiriac este simplu: "Intotdeauna ma gandesc de ce omologul meu ar face afacerea cu mine si, automat, imi dau seama ce scoate el si ce scot eu din aceasta intelegere". In conceptia omului de afaceri, negocierea adevarata nu se face pe puncte, ci porneste de la o viziune: sa faci afacerea sa mearga si fiecare parte sa-si traga profitul dorit.

3: DEZVOLTA CULTURA LOCULUI DE MUNCA!

"Un expat pe care il aduci in Romania sa-ti lucreze in management iti cere de trei ori mai mult decat la Berlin, dar 90% nu-si face treaba. In loc sa-i faca pe angajatii mei nemti, devine el roman dupa un an de zile", afirma Ion Tiriac.

In afacerile sale incearca sa aplice principiul american "hire and fire": daca un angajat nu-si face treaba, trebuie sa recunosti ca ai tras un loz necastigator si sa mergi mai departe.

4: ASIGURA-TI SPATELE!

Cand vine vorba de business, "eu sunt un individ extraordinar de inteligent, pentru ca imi dau seama cand sunt prost", afirma, cu umor, Tiriac. "Si atunci, continua el, ii iau pe altii mai destepti langa mine, ca sa vad cum se drege o situatie dificila si cum se face o treaba in business".

5: POLITICA SI ECONOMIA NU MERG MANA-N MANA

Singurul rol pe care Tiriac il da politicului in ecuatia unui om de afaceri dornic de succes este "sa-l lase sa-si faca treaba". Mai precis: sa controleze corectitudinea afacerii, sa verifice plata taxelor si a impozitelor, dar sa nu se amestece in activitatile antreprenoriale.

Tiriac vede coruptia ca principala plaga care a infectat Romania si care a condus la o situatie trista: ca sa-ti "faci treaba", trebuie sa platesti in stanga si-n dreapta: "Se ajunge la situatii in care ministrul de azi e dat afara peste trei luni pentru ca a furat caltabosi si tuica fiarta... in Romania astea nu sunt glume, sunt realitati!".

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/32929_lectiile_lui_tiriac.html