BankNews.ro - The Business Republic

Saracii bancheri! BNR pune conditii la bonusuri
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-09-2009

BNR pune piciorul in prag: s-a terminat cu bonusurile "grase" in industria bancara. Cel putin in ceea ce priveste performanta, bancherii vor fi rasplatiti in functie de reusitele viitoare, nu doar de cele trecute, astfel ca acestia vor avea tot interesul sa faca strategii fructuoase pe termen lung.

Propriu-zis, institutiile de credit din Romania trebuie sa asigure un raport rezonabil intre remuneratia de baza si bonusurile acordate executivilor. In cazul in care bancherul primeste un bonus semnificativ, acesta nu trebuie sa fie doar o plata in numerar, ci trebuie sa contina si o componenta flexibila, amanata, cum ar fi actiuni, optiuni sau alte fonduri, se arata intr-un nou regulament al Bancii Nationale a Romaniei publicat la finele saptamanii trecute in MO. "Preocuparea privind reglementarea politicii de remunerare si a bonusurilor din banci este una internationala. Prin emiterea acestui regulament, cred ca BNR se aliniaza demersurilor similare intreprinse in cadrul Uniunii Europene.

Totusi, in Romania nu putem vorbi despre bonusuri exagerate, la nivelul sistemului bancar", a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Pana anul trecut, bonusurile puteau chiar sa dubleze partea fixa a remuneratiei unui bancher, ajungand la valori de zeci sau, uneori, sute de mii de euro, 2009 fiind un an mai "sarac" din acest punct de vedere.

Acestea sunt cateva dintre principalele prevederi ale actului emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si al carui scop declarat este descurajarea asumarii excesive de riscuri, din perspectiva politicii de remunerare a bancilor. Prin aceste reglementari, banca centrala se alatura normelor si demersurilor europene in materie, subiect discutat pe larg in cadrul recentului summit G20.

Principalul scop este prevenirea acordarii de stimulente pentru asumarea excesiva de riscuri. "Sunt reguli si uzante internationale. Romania nu trebuie sa faca exceptie de la acestea, iar bancile comerciale din Romania au tinut intotdeauna cont de recomandarile BNR", a spus Radu Gratian-Ghetea, presedintele CEC Bank.

O alta regula cuprinsa in actul BNR spune ca, in situatia in care executivii sunt eligibili pentru acordarea de stimulente corelate cu performanta institutiei de credit, remuneratia trebuie sa se faca dupa anumite conditii obiective. Regulamentul arata ca aceste stimulente nu trebuie corelate "in mod excesiv" cu performanta pe termen scurt a bancii.

"Nu poti face un profit mare acum si dupa aceea sa acorzi prime in dauna sustenabilitatii pe termen lung a bancii. Asa s-a intamplat in Statele Unite si s-au vazut efectele", a mai spus reprezentantul Bancpost.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/32618_saracii_bancheri_bnr_pune_conditii_la_bonusuri.html