Bancile sunt dispuse sa ajute clientii aflati in incapacitate de plata, dar in mod diferentiat: cei loiali, care lucreaza de mult timp cu institutia, au prioritate la restructurarea creditelor.
Mai mult, banca poate merge pana la a cauta un partener care sa capitalizeze afacerile clientului, pentru a-i da acestuia sansa unei redresari, a declarat pentru Business Standard Dan Pascariu, presedintele CA al UniCredit Tiriac Bank. "Bancile incearca sa gaseasca solutii pentru cei care solicita reesalonarea creditelor. Exista si situatii disperate, unde probabil restructurarea va fi imposibila. Din pacate, bancile sunt obligate sa joace rolul lui Dumnezeu si sa aleaga castigatorii de perdanti", spune Pascariu.
In ceea ce priveste garantiile aflate in spatele creditelor, bancherul subliniaza faptul ca prudenta, chiar inaintea crizei, a facut bancile sa nu acorde imprumuturi fara un avans de cel putin 25% in cazul ipotecarelor. In traducere, oricum valoarea creditului este mai mica decat valoarea ipotecata plus avans, astfel ca, deocamdata, bancile nu sunt in pierdere din acest punct de vedere.
Pe de alta parte, spune el, desi spaima unei crize de lichiditate face parte din notiunile generale ale bankingului, situatia actuala a facut ca bancile-mama sa opreasca robinetul finantarii pentru subsidiarele din toata lumea, astfel ca acestea, inclusiv cele din Romania, sunt acum fortate sa se descurce singure. "Pentru fiecare suta de unitati de depozite atrase in Romania, sistemul bancar a dat o suta treizeci de unitati sub forma de credite. Asta inseamna ca treizeci au fost aduse din alta parte. Or, aceste treizeci de unitati au insemnat, de fapt, economiile olandezilor, austriecilor, italienilor, francezilor. Or, banii astia, dintr-odata, au devenit mai scumpi, pentru ca bancile-mama aveau dificultati in a atrage credite", a explicat Pascariu.
Marea problema a bancilor din toata lumea, dupa caderea Lehman Brothers, a reprezentat-o lipsa de incredere in sistemul financiar. A fost momentul in care bancile-mama le-au spus fiicelor din Europa Centrala si de Est: "Gata, v-am intarcat, este cazul sa va gasiti singure hrana", spune Dan Pascariu. "Si acest proces a fost destul de dificil la inceput. Pentru ca a insemnat o rupere cu o situatie pe care toata lumea o considera normala. De fapt, era anormal, dar a durat aproape tot timpul de cand a aparut acest nou sistem bancar, de cand au fost infiintate filialele bancilor straine din Romania. Procesul acesta de ajustare n-a fost usor. A durat cateva luni bune", a explicat bancherul.
Cealalta spaima a bancilor este legata de calitatea portofoliului de credite, care se testeaza mai ales in situatii de criza. "Atunci cand o banca acorda un imprumut si face analiza de risc, ia in calcul extrem de multe variante. Sa nu uitam ca noi, in ultimii 20 de ani, am fost doar pe val. Si nimeni nu prevedea ca vom ajunge intr-o asemenea situatie. Iata ca realitatea ne-a contrazis, ceea ce intr-un fel este bine, pentru ca i-a facut pe oameni, pe analistii de risc si pe vanzatorii de credite sa fie cu mult mai atenti decat in trecut. Eu cred ca tot ceea ce s-a intamplat in acest ultim an ii va face pe bancheri, deja ii face, sa aiba o abordare de risc mult mai conservatoare", considera Pascariu.
Potrivit acestuia, sistemul bancar local nu se va mai intalni curand cu o perioada de crestere a creditarii atat de puternica, asa cum a fost cea de pana in 2008. "Ultimii cinci-sase ani au fost, de fapt, o perioada anormala peste tot in lume, nu doar la noi. Sa ne uitam la tarile din lumea occidentala, mai ales la tarile din lumea anglo-saxona. A fost o perioada de dobanzi mici, care au inlesnit atragerea de credite cu foarte mare usurinta si care au pus presiune pe valoarea activelor. Si pentru ca valoarea activelor a tot crescut, oamenii s-au indatorat peste posibilitati", a aratat bancherul.
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/32591_bancile_sunt_obligate_sa_joace_rolul_lui_dumnezeu.html