In piata rezidentiala, paradoxul numarului mare de proprietari pe care il inregistreaza in prezent Romania, comparativ cu alte tari UE, este unul invers proportional cu performanta economica. Mobilitatea fortei de munca, regulile stricte ce vizeaza respectul fata de proprietate si o lege a chiriasului bine conturata pot fi considerate principalele motive pentru un procent scazut al numarului de proprietari, inregistrat in tarile dezvoltate.
Romania ramane cu cea mai mare rata de proprietari din Europa, fiind depasita la acest capitol doar de Albania, numarul acestora intrecand astazi procentul de 90%, in timp ce tari puternic dezvoltate economic, precum Germania, Franta sau Olanda, se afla in coada acestui clasament, procentul dintre proprietari si chiriasi fiind in aceste tari de aproximativ 50%. Daca in tara noastra fondul total locativ inregistreaza cam 8,2 milioane de unitati, din care 80% reprezinta cladirile vechi, doar aproximativ 900.000 de locuinte sunt destinate inchirierilor.
Romanii isi ingroapa banii in caramizi
Potrivit analistilor imobiliari, simtul dezvoltat al proprietatii la romani a fost stimulat in principal de eco-nomia postdecembrista, care a dat posibilitatea achizitionarii pe bani putini, a tuturor apartamentelor construite in epoca ceausista. Pe de alta parte, studiile de piata arata ca romanii prefera sa-si ingroape banii in proprietati imobiliare, lipsa unei legi care sa ofere protectie chiriasilor, dar si chiriile practicate, extrem de mari, in comparatie cu veniturile, fiind principalele cauze.
"Romanii prefera sa-si ingroape banii in caramizi, indiferent de efortul financiar la care se expun, in ideea ca este o investitie sigura si peste 30 de ani, uitand insa de faptul ca perioada de garantie a unei locuinte, spre exemplu in America, nu depaseste 25 de ani", declara Ioan Pop, manager general al companiei imobiliare Impact Developer&Contractor. Potrivit acestuia, "la romani, caramizile au o valoare mult mai mare decat banul in sine, in detrimentul unui mecanism economico-financiar solid practicat in tarile civilizate, unde circulatia banilor si nu ingroparea lor in proprietati imobiliare conduce la dezvoltarea statului respectiv".
Raportat la tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, se poate spune ca piata imobiliara, prin regulile sale stricte impuse de catre autoritati, reprezinta o componenta puternica a Produsului Intern Brut, aducandu-se un aport substantial prin taxele aplicate mai ales pe segmentul inchirierilor. "Acolo este exclusa practicarea inchirierilor la negru, dar se impun si alte reguli prin care se colecteaza sume importante la Bugetul de stat prin intretinerea sau chiar reconsolidarea proprietatilor inchiriate, intarzierea acestor masuri fiind amendata progresiv", a adaugat Popp.
La Lion 350 de euro, la Bucuresti 300 de euro
In tara noastra, pretul pe care il plateste un roman pentru a locui cu chirie este apropiat de cel pe care il platesc locuitorii din tarile dezvoltate ale Europei, chiar daca plaja veni-turilor arata o diferenta majora, procentual, ajungand pe clasa medie chiar si pana la 70%. Un exemplu elocvent este reprezentat de tariful platit pentru o garsoniera la Lion, intr-o zona medie, care ajunge la 350 de euro si o garsoniera la Bucuresti, pe acelasi catalog zonal, pentru a carei inchiriere pretul platit este doar cu 50 de euro mai mic. Toate acestea, in contextul in care salariul mediu brut al unui roman este de 1.700 de lei, iar al unui francez este de 1.700 de euro.
Integral in Financiarul
http://www.banknews.ro/stire/32160_speriati_de_pretul_inchirierii,_90p_dintre_romani_au_ajuns_proprietari.html