BankNews.ro - The Business Republic

Brokerii bursieri au aprobat implementarea unui mecanism de tranzactionare de tip OTC
Bursa | Data Publicarii: 12-09-2009

Casele de brokeraj membre ale Asociatiei Brokerilor (AB) au aprobat implementarea unui mecanism de tranzactionare de tip OTC (over the counter), care ar putea aduce la tranzactionare actiunile a 200 de societati nelistate, a anuntat Asociatia Brokerilor.

"Asociatia Brokerilor si-a asumat rolul de initiator al implementarii unui mecanism de tranzactionare de tip over the counter, denumit ROTC (Romanian Over the Counter), a carui finalitate consta in diversificarea oportunitatilor de business ale membrilor Asociatiei", spun reprezentantii AB.

Potrivit Asociatiei Brokerilor, doar societatile membre ale organizatiei vor avea dreptul de a intermedia tranzactiii in sistemul ROTC.

Prin intermediul mecanismului ROTC vor putea fi tranzactionate actiuni emise de societatile nelistate pe piata de capital, instrumente financiare admise la tranzactionare pe pietele reglementate sau sistemele alternative de tranzactionare din statele membre ale UE, dar si orice alte instrumente aprobate de catre Asociatia Brokerilor.

ROTC va functiona dupa un regulament care cuprinde mecanismul de incheiere si decontare a tranzactiilor, principii de practica onesta, standarde profesionale si modul in care vor fi monitorizate tranzactiile.

Pe langa noul mecanism ROTC, membrii Asociatiei Brokerilor au aprobat adeziunea la organizatie a RBS Romania, Ventrust Investment si Credit Europe Bank. 

Mecanismul de tranzactionare al Asociatiei Brokerilor este un proiect complementar, care ar urma sa ajute actionarii din companiile nelistate sa-si vanda actiunile si pe potentialii investitori sa cumpere astfel de titluri, asigurand o lichiditate minima.

Mecanismul va fi similar unei platformei de negociere, unde este afisat numele societatii de brokeraj care face oferta, insa oferta poate fi una pur informativa. Astfel, brokerii pot negocia intre ei, prin telefon sau prin sistemul informatic pentru a face tranzactia.

Pentru realizarea tranzactiilor, casele de brokeraj participante vor fi conectate la aplicatia Asociatiei Brokerilor, urmand ca ulterior decontarile sa fie realizate de catre Depozitarul Central.

In ceea ce priveste taxarea tranzactiilor, Dan Paul, presedintele AB, spunea anterior ca intentioneaza sa perceapa comisioane cu aproximativ 50% mai mici decat cele practicate pe piata administrata de Bursa de Valori.

Pentru tranzactionarea prin mecanismul dezvoltat de brokeri, societatea respectiva trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba in statut libera transferabilitate a actiunilor si sa aiba contract cu Depozitarul Central pentru tinerea evidentei actionarilor.

Titlurile Fondului Proprietatea, principala miza

"Am identificat in jur de 200 de societati din cadrul programului de privatizare in masa, care au fost delistate si au actionari foarte multi, iar emitentii nu au nimic impotriva ca cei care au ramas captivi in actionariat sa poata sa-si vanda participatiile", spunea Dan Paul, mentionand ca "sunt tot felul de Comcereal-uri, societati ca Dacia sau Petrotel ale caror actiuni ar putea fi tranzactionate, insa cel mai important este Fondul Proprietatea".

Tranzactiile extrabursiere (OTC) sunt des folosite in pietele straine de capital, unde investitorii, in special cei instutionali, negociaza direct transferul de actiuni in afara pietelor reglementate sau a sistemelor alternative de tranzactionare. Totusi, aceste transferuri implica un nivel mai redus de transparenta.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/32127_brokerii_bursieri_au_aprobat_implementarea_unui_mecanism_de_tranzactionare_de_tip_otc.html