BankNews.ro - The Business Republic

UNCTAD avertizeaza in legatura cu riscul aparitiei unor noi bule financiare
International | Data Publicarii: 09-09-2009

Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) a avertizat in legatura cu aparitia unor noi bule financiare, care risca sa pericliteze revenirea economica, relateaza AFP.

"Trebuie sa prevenim aparitia unor noi bule speculative" in sectorul financiar, a declarat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi, la o intalnire cu presa.

"Daca analizam situatia finantelor publice din principalele economii, inclusiv din Asia, vom observa ca aceste tari lupta impotriva crizei cu aceleasi mijloace care a provocat-o", a explicat el.

"Luptam impotriva problemelor de acces la lichiditate injectand mai multa lichiditate, acesta este motivul pentru care observam aceste bule care apar in pietele bursiere din intreaga lume", a adaugat Panitchpakdi.

El pledeaza pentru o reforma reala a sectorului financiar, in conditiile in care sunt semnale care indica o reintoarcere la comportamentul de dinaintea crizei. secretarul general al UNCTAD a subliniat ca dezvoltarea in exces a activitatilor financiare in detrimentul celorlalte sectoare economice a fost cauza crizei.

Supachai Panitchpakdi considera aceasta situatie cu atat mai ingrijoratoare cu cat economia mondiala nu a si-a revenit inca.

El sustine ca nivelul cresterii mondiale din urmatorii doi ani va fi inevitabil mai scazut, desi Asia, sustinuta de China, ar urma sa revina curand la ritmul de crestere inregistrat inainte de criza.

Potrivit raportului anual al UNCTAD cu privire la comert si la dezvoltare in anul 2009, criza este departe de final. "Gravitatea si amploarea crizei sunt fara precedent si nicio tara nu a fost scutita", a precizat organizatie, estimand ca PIB-ul mondial ar urma sa scada in acest an cu peste 2,5%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/31991_unctad_avertizeaza_in_legatura_cu_riscul_aparitiei_unor_noi_bule_financiare.html