BankNews.ro - The Business Republic

Bebelusii crizei: recesiunea a produs in Europa un baby boom
Actualitate | Data Publicarii: 05-09-2009

Nu numai razboaiele determina o crestere brusca a natalitatii. Statisticile oficiale si informatiile disparate adunate de EurActiv demonstreaza ca mai multe state ale Uniunii Europene cunosc o crestere mare a ratei fertilitatii, tendinta surprinzatoare in contextul actualei crize economico-financiare. Din Franta si pana in Finlanda si Polonia, numarul de copii creste, parintii fiind poate convinsi si de masurile de protectie sociala mai consistente acordate de stat sau chiar impuse de UE. Fenomenul este cu atat mai curios cu cat sociologii considerau pana acum ca "baby boom-ul" se produce, in general, in perioade de crestere economica sustinuta, stabilitate si optimism.

Franta Criza nu a descurajat cuplurile care isi doreau un copil, dimpotriva: in 2008, rata natalitatii a crescut cu 1,2% fata de precedentul an, iar tendinta de crestere este stabila. Cu 829.000 nasteri pe an, Franta a atins rate ale fertilitatii neegalate din 1981. Cu mai bine de doi copii de femeie, Franta are a doua cea mai mare rata a fertilitatii din Europa, dupa Irlanda, o tara cu puternice traditii catolice.

Sociologii explica baby boomul din Franta prin nivelul bun al protectiei sociale din tara. In plus, in perioade de criza, francezii au tendinta de a se intoarce la valorile fundamentale, precum familia. Franta nu a cunoscut o scadere a ratei natalitatii nici in perioada crizei petrolului, din anii 1970, arata statisticile.

Tot statisticile arata insa ca femeile franceze tind sa devina mame la varste tot mai inaintate. In 2008, 21,4% din nou-nascutii din Franta aveau o mama cu varsta peste 35 de ani, comparativ cu 16,3% in urma cu zece ani. Aceasta tendinta este si mai pronuntata in cazul tatilor. De asemenea, este in crestere si numarul copiilor nascuti din parinti necasatoriti - acestia reprezinta, in 2008, 52% din totalul nasterilor - cu 10% mai mult decat in 1998. Si procentul copiilor proveniti din casatorii mixte este tot mai mare: 12,7% din totalul nou-nascutilor, comparativ cu 8% in 1998.

Belgia In Belgia se observa o tendinta similara. Rata natalitatii este in crestere si presa vorbeste deja despre un "baby boom". Rata fertilitatii a atins valoarea fara precedent de 1,7 copii de femeie, iar in Bruxelles este chiar de 2. In urma cu 15 ani rata fertilitatii era de 1,56 copii de femeie.

Italia In aceasta tara, surprinzatorul baby boom pare alimentat de cresterea fertilitatii, dar si de imigratie. Desi nu exista deocamdata statistici actualizate pentru 2009, presa locala relateaza despre rate record ale nasterilor in diverse maternitati din tara. Annamaria Celesti, medic ginecolog si consilier regional in Toscana, considera ca tocmai criza economica a determinat femeile sa faca mai multi copii. "Copiii sunt motorul revenirii societatii, deoarece ei reprezinta o investitie pentru familie si o mare resursa economica pentru viitor", spunea ea.

In mod traditional o tara de destinatie a imigrantilor, populatia Italiei a crescut in fiecare an al ultimului deceniu, insa acest lucru se datoreaza aproape exclusiv imigratiei. Nu mai putin de 15% din numarul nou-nascutilor din 2008 proveneau din mame straine.

Marea Britanie O situatie similara se observa si in Marea Britanie. Daca in 2001 rata fertilitatii era de 1,63 copii de femeie, in 2009, ea a ajuns la 1,96. Dar si aici, ca si in Italia, imigrantii joaca un rol important. In Marea Britanie a crescut mai mult ca niciodata numarul femeilor la varsta la care ar putea sa aiba un copil provenite din Pakistan, India, Europa de Est sau Africa. Cele mai multe mame nebritanice care au nascut anul acesta proveneau din Pakistan, insa si mamele poloneze "vin din urma": daca in 2005 s-au nascut in Marea Britanie 3.403 copii din mame poloneze, anul acesta numarul lor a ajuns la 16.101.

Islanda Presa islandeza pomeneste tot mai insistent si ea despre "bebelusii crizei". Statisticile arata o crestere cu 3,5% a numarului nasterilor in intervalul 1 ianuarie - 10 august 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Analistii spun ca, in Islanda cea puternic lovita de criza, oamenii dau dovada de simt practic si profita de ajutoarele sociale oferite de guvern. Parintii primesc noua luni de concediu platit dupa nasterea unui copil: trei luni pentru mama, trei luni pentru tata, iar restul de trei luni poate fi luat de oricare dintre ei.

Finlanda Semnele unui baby boom existau inca din 2008 in Finlanda, iar tendinta se mentine si anul acesta. Anul trecut s-au nascut cu 800 de copii mai multi decat in 2007. Rata fertilitatii este la cele mai ridicate cote din acest deceniu - 1,85 copii de femeie (fata de 1,83 in 2007). Doar in 1994 s-a inregistrat o rata a fertilitatii mai mare decat in 2008.

Polonia Fenomenul de baby boom se resimte si in unele tari din Europa de Est, lucru explicat de specialisti prin "efectul de prindere din urma", dupa anii de greutati indurate in procesul de tranzitie de la comunism la economia de piata, cand multe cupluri au amanat decizia de a avea un copil. Statisticile din Varsovia arata ca in capitala Poloniei se inregistreaza un numar mult mai mare de nou-nascuti decat in ultimii ani. Presa relateaza zilnic despre maternitati aglomerate, atat in saloane, cat si pe coridoare. In maternitatile private nu exista astfel de probleme, insa acolo o nastere este mult mai costisitoare.

Bulgaria Si in tara vecina, in cel de-al doilea trimestru al acestui an, numarul nou-nascutilor era deja cu 7% mai mare decat in 2008. Sociologii spun ca, in vremuri grele, bulgarii au tendinta de a "sfida provocarile". Acest lucru pare confirmat si de faptul ca cele mai mari cresteri ale ratei natalitatii - de pana la 30% - s-au inregistrat in cele mai sarace regiuni, in nord-vestul tarii.

Romania In Romania, EurActiv sustine ca ar putea sa se produca un baby boom, insa acest fenomen este mai dificil de surprins in ceea ce ii priveste pe conationalii nostri, de vreme ce sute de mii de romani sunt plecati la munca in strainatate, in special in Italia si Spania. Profesorul Ioan Bolovan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj nu crede insa ca Romania va asista la un baby boom, deoarece "realitatile de la noi sunt mult diferite de cele din alte state UE. In primul rand, politicile ce privesc familia nu au coerenta si consistenta celor din alte state UE. Noi nu avem decat masuri disparate si o lipsa de viziune. Starea proasta a economiei contribuie si ea la aceste realitati, precum si absenta unei strategii pe termen mediu si lung".

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/31905_bebelusii_crizei_recesiunea_a_produs_in_europa_un_baby_boom.html