Bancherii romani ar putea ramane fara bonusuri in 2009, spune Radu Furnica, cel mai mare recrutor de executivi pentru industria financiara. Pana anul trecut, bonusurile puteau chiar sa dubleze partea fixa a remuneratiei unui bancher, ajungand la valori de zeci sau uneori sute de mii de euro.
"In conditiile in care criza a subminat segmentul bancar, bonusurile nu-si mai au rostul. Se reasaza sistemul de compensare al senior managerilor. Vor fi schimbari si ajustari ale sistemelor de compensatii pentru bancheri", a aratat Radu Furnica, presedintele companiei Leadership Development Solution, partenerul pentru Romania al liderului mondial in executive search Korn/Ferry International.
Potrivit lui Furnica, bonusurile primite de bancherii din mediul privat nu reprezinta un subiect de discutie, "atat timp cat exista un presedinte al unei banci de stat care castiga 30.000 de euro lunar".
Acesta nu a precizat la ce presedinte de banca se refera, insa cele doua institutii de credit de stat sunt CEC si EximBank. Incepand din aceasta vara, bancherii romani au fost obligati de catre BNR sa renunte la contractele de munca si sa incheie doar contracte de mandat cu actionarii institutiilor de credit.
Printre diferentele principale dintre cele doua tipuri de contracte se numara modul de calcul al pachetelor de compensatii, precum si durata de mandat (de regula, aceasta este de patru ani in cazul contractelor de mandat si nelimitata in cazul contractului de munca).
"Aceste contracte (n. red. - contracte de mandat) reprezinta aranjamente speciale, care acorda bancherilor libertati mai mari, venituri mai mari, dar presupun si riscuri mai mari, in sensul ca pot fi intrerupte daca actionarii nu sunt multumiti de performante", spun surse oficiale din piata bancara. Potrivit acestora, exista o scala de bonusuri si prime trimestriale si/sau anuale, care pot dubla salariul, in functie de tinte si realizari. In plus, unii bancheri pot primi si bonusuri sub forma de actiuni. Sunt voci oficiale in sistem care afirma ca exista doi sau trei presedinti de banci in Romania care ar putea castiga anual intre 700.000 de euro si un milion de euro.
"Exista un nivel destul de mare al bonusurilor si primelor, iar indicatorii care trebuie atinsi sunt legati atat de banca din Romania, cat si de banca-mama", au aratat sursele citate.
Radu Furnica spune insa ca este timpul "focalizarii asupra lucrurilor importante din economie". In opinia sa, nu compensatiile primite de bancheri sunt importante, ci rolul sistemului bancar, care ar trebui reanalizat. "Scaderea veniturilor bancherilor romani va fi una temporara si va reflecta situatia din aceasta industrie. Pana in 2008, sistemul bancar a crescut mai mult decat a fost nevoie, in special pe segmentul de retail, unde asteptarile bancilor au fost hazardate. Din punctul meu de vedere, aceasta scadere a veniturilor reprezinta o ajustare la o situatie realista", a precizat Radu Furnica. Potrivit acestuia, in perioada de boom a creditarii au aparut bonusuri suplimentare celor acordate pentru performanta, motivate de cresterile neasteptate inregistrate de piata bancara, in special pe segmentul de retail.
Furnica spune ca, in 2008, cea mai mare parte din cifra de afaceri a companiei sale, respectiv 65%, a fost adusa de activitatea de recrutare pentru industria financiara. "Anul acesta, contributia acestui segment la cifra noastra de afaceri este zero", a subliniat seful celei mai vechi companii de recrutare de executivi din Romania.
Integral in Business Standard
http://www.banknews.ro/stire/31807_ce_se_intampla_cu_bonusurile_bancherilor_romani_in_2009.html