Multe banci ignora atat reglementarile europene, cat si legislatia nationala si continua sa impuna niveluri exagerate ale comisioanelor de rambursare anticipata pentru creditele acordate, potrivit Conso.ro, citat de Curierul National. Explicatia este foarte simpla: bancile incearca in acest fel descurajarea celor tentati sa migreze spre ofertele de creditare cu costuri mai reduse.
Reglementarile europene deja aprobate si care trebuie implementate in legislatiile nationale cel tarziu in cursul anului 2010 prevad eliminarea completa a comisioanelor de rambursare anticipata pentru creditele de nevoi personale cu dobanda variabila. In cazul creditelor de consum cu dobanzi fixe, nivelul comisioanelor de rambursare anticipata va fi limitat la 1%.
Desi pentru creditele ipotecare nu au fost inca adoptate reglementari europene similare, exista de aproape un an in legislatia nationala un text care ar trebui sa puna pe ganduri atat bancile, cat si autoritatile statului cu atributii in ceea ce priveste protectia consumatorilor si concurenta. Ordonanta de Urgenta adoptata la finalul anului trecut de Guvern se refera direct si explicit la nivelul comisioanelor de rambursare anticipata.
Conform acesteia, "comisionul de rambursare anticipata se determina in stransa legatura cu pierderile creditorului aferente rambursarii anticipate si nu trebuie sa constituie un obstacol disproportionat in exercitarea dreptului consumatorului de a rambursa anticipat creditul".
Bancile nu vor sa-si lase din mana clientii
Analiza nivelului comisioanelor de rambursare anticipata perceput de bancile din Romania dezvaluie practici contrare directiei indicate de Comisia Europeana si de legislatia nationala.
Astfel, unele banci practica niveluri incredibil de mari ale acestor comisioane. BRD se afla pe prima pozitie in topul comisioanelor de rambursare anticipata la creditele imobiliare, cu un nivel de 5% daca banii sunt returnati total sau in parte in primii doi ani, 4% daca rambursarea are loc dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 10 ani, 3% - intre 10 si 20 de ani si 1% - peste 20 de ani.
Pe locul doi, la mica distanta, se plaseaza BCR, cu un nivel de 4,5%, daca rambursarea are loc in primii trei ani de la acordarea creditului. Ulterior, nivelul scade la 3% pentru o perioada intre 3 si 5 ani, la 2,5% - intre 5 si 10 ani si la 2% - peste 10 ani.
Niveluri foarte ridicate de comisionare la creditele imobiliare practica si UniCredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca, Bank of Cyprus si MKB Romexterra Bank - 4% indiferent de perioada de timp, dupa care se solicita rambursarea anticipata, Bancpost - 3,5%, CEC Bank - 3,5% pentru rambursarile anticipate din primii cinci ani, RBS - 3% si Raiffeisen Bank - 3% indiferent de perioada si OTP Bank - 3% (in primii doi ani).
Integral in Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/31765_comisionul_de_rambursare_anticipata_bancile_descurajeaza_migrarea_spre_credite_mai_ieftine.html