BankNews.ro - The Business Republic

Protoxidul de azot a devenit principalul inamic al stratului de ozon
Mediu | Data Publicarii: 31-08-2009

Protoxidul de azot produs prin imprastierea ingrasamintelor si de unele activitati industriale a devenit principalul gaz produs in urma actiunii omului care distruge stratul de ozon, potrivit unui studiu american, citat de AFP.

"Reducerea puternica a clorofluorocarbonatilor sau CFC in ultimii 20 de ani este un mare succes pentru mediu, insa protoxidul de azot produs de om a devenit in prezent inamicul numaru unu al stratului de ozon", spune A.R. Ravishankara, director al laboratorului de cercetare asupra Pamantului al agentiei federale americane pentru oceane si atmosfera (NOAA), principalul autor al studiului.

Rezultatele studiului au fost publicate in numarul de vineri al revistei americane Science.

Chiar daca rolul nociv al protoxidului de azot asupra stratului de ozon era cunoscut de cateva decenii, acest nou studiu masoara pentru prima data impactul sau, utilizand aceleasi referinte ca in cazul CFC si a altor substante ce distrug stratul de ozon.

Protocolul de la Montreal din 1987 a permis controlarea emisiilor si productiei de CFC si de alte substante ce distrug stratul de ozon, insa nu facea referire la substante precum protoxidul de azot, care intre timp a devenit principalul gaz emis prin activitati umane ce distruge stratul de ozon, a explicat expertul american.

Stratul de azot protejeaza flora si fauna de efectele nocive ale unei expuneri excesive la razele ultraviolete emise de soare.

Protoxidul de azot are, de asemenea, si un efect de sera mult mai important decat dioxidul de carbon, astfel ca o reducere a emisiilor in atmosfera ar ajuta nu doar la protejarea stratului de ozon, ci si la lupta impotriva incalzirii climatice, subliniaza autorii studiului.

Gazul este emis in atmosfera in special prin imprastierea de ingrasaminte in agricultura, prin tratarea apelor uzate si prin arderea biomasei. In natura, unele bacterii din sol si din oceane produc, de asemenea, acest gaz. Dentistii folosesc protoxidul de azot pentru anestezii locale.

Expertii estimeaza ca o treime din protoxidul de azot emis pe planeta provine din activitati umane.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/31704_protoxidul_de_azot_a_devenit_principalul_inamic_al_stratului_de_ozon.html