BankNews.ro - The Business Republic

Mediul de afaceri nu mai crede in masurile anticriza
Afaceri | Data Publicarii: 19-08-2009

Investitii, locuri de munca, stimularea consumului, TVA platit doar la incasarea facturii, sprijinirea masiva a exportatorilor, renuntarea la derogari si credite neperformante garantate de stat, deschiderea pietei agroalimentare romanesti, acestea sunt unele dintre masurile anticriza pe care si le doresc cei din mediul de afaceri.

Atat oamenii de afaceri, cat si analistii bancilor sus­tin ca masurile apro­bate ieri de coalitie nu sunt decat niste pro­pu­neri pe o lista de declaratii fara sub­stanta economica si care nu pot fi aplicate de la 1 septembrie, in con­ditiile in care Codul Fiscal si unele legi ar trebui modificate.

"Din punctul meu de vedere este un plan general, care se poate aplica la orice. Oamenii de afaceri care discuta cu ei (guvernantii - n.r.) nu reprezinta mediul de afaceri, acestia au facut si ei o afacere cu sprijin politic. Sunt rupti de realitate", a declarat ieri pentru "Financiarul" Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara, Romalimenta. Si secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Ro­mania (AOAR), Cristian Parvan, afirma acelasi lucru: "Masurile sunt pe lista de declaratii fara substanta eco­nomica. Si oricum nu intelegem de ce a durat atat. In plus, orice regle­men­tare are norme, iar aprobarea acestora dureaza, trebuie schimbat si Codul Fiscal...".

Analistii remarca, la randul lor, lipsa de detaliere si de precizie a masurilor, motiv pentru care acestea vor avea un impact redus. "Formularea masurilor este prea vaga pentru a permite o evaluare a acestora, insa, la prima vedere, este probabil sa aiba un impact relativ redus in economie pe termen mediu, fiindca nu sunt ori­entate catre problemele structurale ale economiei. Nu putem evita la nesfarsit restructurarea aparatului bugetar", a declarat Nicolaie Chidesciuc, Senior Economist ING Bank Romania. In ceea ce priveste restructurarea din sectorul bugetar, nici patronatele nu cred ca aceasta va duce prea curand la redu­cerea cheltuielilor. "Nu cred in res­truc­turarile de la bugetari, va trece cel putin anul pana cand s-ar putea intam­pla acest lucru," explica Minea.

Profitul reinvestit, deja tardiv

Referitor la stimularea profitului reinvestit, este a treia oara cand se vine cu aceasta propunere, iar masura pare deja tardiva. "Este trivial sa vorbim acum despre profit. Dar sa zicem ca exis­ta profit. Care sunt concret investitiile scutite de impozit ? Cum se va aplica scutirea de la 1 septembrie?".

In ace­lasi timp, presedintele Romali­menta sustine ca va fi greu ca profitul rein­vestit sa se "impace" cu impozitul forfetar. Vicepre­sedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florea Parvu, a aratat ca, pentru a fi eficienta, aceasta masura trebuie aplicata nu numai pentru tehnologie, ci si pentru mijloace fixe, cladiri, hale de produc­tie, magazine. In schimb, propunerile pentru investitii in mediu si irigatii sunt privite cu ochi buni, dar analistii sunt sceptici in privinta alocarii de bani. Nici pentru industria alimentara nu exista vreo solutie concreta. Minea sustine ca reprezentantii industriei alimentare nu au fost invitati la nicio discutie pentru a spune care sunt problemele.

La intrebarea ce masuri ar trebui luate, presedintele Roma­li­menta a declarat: "O campanie despre produs in Roma­nia, doar Codul de Bune Practici este frectie la piciorul de lemn. Apoi, taxa pe valoarea adaugata platita doar la iesire, care ar duce la eliminarea pietei negre, si astfel s-ar avea un control pe orice, inclusiv pe cereale. Sustinerea deschiderii pietei romanesti agroali­mentare in Uniunea Europeana, avand in vedere ca piata carnii este inca inchisa. In schimb, prelungirea peri­oadei de tranzitie in ceea ce priveste standardele de procesare, toate dero­garile din industria ali­men­tara sunt o tampenie; asta nu ne scoate din criza, duce doar la prelungirea ei si a pietei negre".

Confederatia Patronala din Industria Romaniei (CONPIROM) si Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) - 1903 sustin ca o masura anticriza propice in acest mo­ment este sprijinirea masiva a expor­tatorilor, avand in vedere ca Franta si Germania au iesit din recesiune, iar o mare parte din exporturile romanesti se concentreaza in aceste tari. "Expor­tatorii romani trebuie sa beneficieze de garantii de stat si de inlesniri in ceea ce priveste  plata taxelor, achizitiile si fluxul de productie, pentru ca, prin relansarea exporturilor, ei pot salva si chiar crea noi locuri de munca si, in plus, pot aduce la Bugetul de stat con­tributii insemnate", arata presedintii CONPIROM si UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci si Vasile Turcu.

Integral in Financiarul

http://www.banknews.ro/stire/31339_mediul_de_afaceri_nu_mai_crede_in_masurile_anticriza.html