BankNews.ro - The Business Republic

Statul roman plateste datoriile firmelor catre banci
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-08-2009

Suma platita de Fondul de Garantare in contul ratelor neachitate de firme la banci a crescut de aproape 20 de ori in ultimul an, iar institutia a ramas fara bani de dat tocmai cand era mai mare nevoie. Procedura de recuperare a datoriilor dureaza ani buni.

In primele sapte luni ale acestui an, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a platit catre banci aproximativ 62 de milioane de lei reprezentand garantii pentru 137 de firme, au declarat pentru Cotidianul reprezentanti ai Fondului. Suma platita a crescut de aproape 20 de ori comparativ cu perioada similara a anului trecut in timp ce numarul solicitarilor de plata a urcat de peste 7 ori.

De altfel, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, avertiza inca din luna aprilie ca, daca ritmul de crestere a restantelor se pastreaza si daca statul nu infiinteaza un fond de contragarantare care sa aduca un surplus de capital, institutia pe care o conduce se va gasi in situatia de a nu mai putea garanta credite.

"Nu se pune problema sa nu putem acoperi garantiile prezente, insa, in actualele conditii si fara crearea fondului de Contragarantare, exista posibilitatea sa nu mai putem acorda garantii noi. Noi ne asteptam la un maxim de activitate catre jumatatea acestui an, cand urmeaza sa vina fondurile europene pentru IMM. Or, in actualele conditii putem avea dificultati mari chiar atunci cand va fi mai mare nevoie de noi", spune Saramet.

Desi ministrul Finantelor daduse asigurari ca fondul de contragarantare va fi infiintat la inceputul lunii iulie, acesta nu functioneaza nici in prezent. "Fondul Roman de Contragarantare este in faza finalizarii formalitatilor juridice de inregistrare si estimam ca la inceputul lunii septembrie va fi functional", ne spun cei de la Fond. Lipsa banilor in fondul de garantare este o problema majora mai ales ca, in aceasta perioada de criza, firmele ar trebui sa acceseze bani europeni care nu vin decat daca societatile comerciale aduc o participatie proprie. Aceasta cota nu poate fi obtinuta decat de la banci, iar bancile solicita de cele mai mai multe ori garantii in bani in conditiile in care piata imobiliara este in picaj.

"Mai mult de jumatate din creditele pentru firme, aproape 60%, se sprijina pe garantii imobiliare, clientii sunt chemati la banca si li se spune ca garantiile acopera 40-50% din credit, astfel ca trebuie sa aduceti alte garantii, nu neaparat imobiliare, sau sa rambursati creditul", explica presedintele Fndului de Garantare.

Fondul recupereaza banii in ani buni

Exista un caz in care o procedura (de recuperare a banilor de la o firma) a inceput acum cinci ani si nu este finalizata nici in prezent, ne-au spus cei de la Fond. "Procedurile prezinta dificultati in recuperarea creantelor de la debitori, decurgand in principal din lipsa unei practici unitare a instantelor la nivel national sau din deficiente ale legii asupra cambiei si biletului la ordin. Sunt frecvente termenele lungi si incidentele procedurale, astfel incat perioada ce trece intre momentul inceperii unei proceduri de executare si cel al finalizarii ei este de cativa ani", ne-a explicat Irina Constantinescu, directorul executiv al directiei strategie din FNGCIMM. De la inceputurile activitatii sale, Fondul s-a indreptat impotriva a 80 de debitori. Anul acesta, Fondul a recuperat suma de 140 de mii de lei din creante aferente platilor de garantii facute in anii anteriori.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/31261_statul_roman_plateste_datoriile_firmelor_catre_banci.html