Un grup de cercetatori de la Brown University din Statele Unite ale Americii vrea sa dezvolte o modalitate rapida si mai putin costisitoare de evaluare a progreselor economice facute de un stat.
Solutia propusa de ei vizeaza realizarea unei legaturi intre intensitatea luminilor surprinse din satelit in timpul noptii si gradul de dezvoltare al regiunii fotografiate. Potrivit cercetatorilor, in unele tari datele de analiza economica sunt atat de rudimentare, incat cu greu se poate masura avansul obtinut de-a lungul anilor.
Imaginile din satelit pot, in viziunea oamenilor de stiinta, sa acopere acest neajuns. Prosperitatea unei regiuni se etaleaza, indirect, prin numarul de lumini. Vazut din satelit, un oras ca New York-ul este extrem de luminat, in timp ce, la extrema cealalta, chiar orasele importante din Africa sunt aproape invizibile pe o harta nocturna.
David Weil, coordonatorul studiului, a comparat timp de 11 ani PIB-ul catorva tari cu intensitatea luminilor surprinse cu ajutorul satelitilor. Concluzia la care a ajuns este ca, prin coroborarea si cu alti parametri, satelitii pot spune cu precizie progresele realizate de state.
George Trifu
http://www.banknews.ro/stire/31255_prosperitatea_unei_tari_se_vede_de_la_zeci_de_kilometriinaltime.html