BankNews.ro - The Business Republic

Sinteza saptamanii financiar-bancare 4 - 11 august
| Data Publicarii: 11-08-2006

Sinteza saptamanii BankNews.roSaptamana aceasta, Banca Nationala a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an, continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii pe piata monetara interna si stabilirea tintei de inflatie pentru anul 2008 la nivelul de 3,8 la suta +/- 1 punct procentual.

ANAF ne da saptamana aceasta o veste proasta. Firmele trebuie sa-si schimbe codurile de inregistrare pentru plata TVA. Astfel, toate persoanele juridice care sunt inregistrate ca platitori de TVA la data de 31 decembrie 2006, trebuie sa-si preschimbe codul de inregistrare ca platitor de TVA in codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Consiliul Concurentei a precizat ca a autorizat masurile acordate Bancorex si privatizarea Bancii Comerciale Romane, prin care Erste Bank a dobandit 61,8825% din capitalul social al BCR.

CEC nu va mai deschide conturi noi de plata a pensiilor, dar masura nu afecteaza clientii care isi primesc in prezent pensia intr-un cont deschis la CEC, acestia continuand sa-si ridice drepturile banesti de la banca.

Rata anuala a inflatiei a coborat la 6,21% in iulie de la 7,11%, cat a fost in iunie, ca efect al scaderii pretului legumelor cu 14,6% si al citricelor cu 2,3%, care au compensat scumpirea tigarilor, alcoolului si a gazelor.

Banci

Vinerea trecuta a fost modificat Actul Constitutiv al BCR. In cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor a fost ales ca membru si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR Andreas Treichl (CEO al Erste Bank). La sfarsitul saptamanii trecute, BCR a spus adio reprezentantei din New York , dar si-a extins reteaua teritoriala cu inca 20 unitati, ajungand in prezent la 440.

Raiffeisen Bank a inregistrat la sfarsitul primului semestru al anului 2006 un profit inainte de impozitare de 21 de milioane euro (conform iFRS), cu 28% mai mare fata de 30 iunie 2005 cand valoarea sa a fost de 16,4 milioane de euro.

In primele sase luni ale anului 2006, HVB Bank Romania a inregistrat un profit net de 73 milioane RON, cu 7% peste cel din iunie 2005.

Si Banca Tiriac si-a anuntat rezultatele pe primul semestru al acestui an. CBIT a inregistrat active totale de 3.402 milioane RON, cu 7,49% mai mari decat in 2005, iar profitul net obtinut a fost de 26 milioane RON.

In cazul bancii Unicredit, veniturile totale nete au atins 84 milioane lei la 30 iunie 2006, crescand cu 41% fata de aceeasi perioada din 2005. Profitul net inregistrat in prima jumatate a acestui an a fost de 17,4 milioane lei, cu 103% mai mult decat la sfarsitul lunii iunie a anului precedent.

Banca Romaneasca a obtinut in primul semestru un profit brut de 6.95 milioane de euro (24,6 milioane de RON), in crestere cu 51% fata de 31 decembrie 2005.

Banca Transilvania a majorat la 8% pe an dobanda pentru Depozitul pe 210 zile. Incepand cu 08.08.2006 si Banca Comerciala Carpatica si-a modificat dobanzile pasive in lei si valuta.

Tot in cursul acestei saptamani, Banca Transilvania a ajuns la 290 de unitati, prin deschiderea a patru noi sucursale. Si Volksbank a decis sa deschida o noua sucursala in municipiul Roman, judetul Neamt si a ajuns astfel la o retea de 58 de sucursale la nivelul intregii tari.

Credit Agricole, cea mai mare banca franceza, a cumparatat de la statul grec, in schimbul a 3,3 miliarde euro, un pachet majoritar al bancii Emporiki Bank, prezenta si in Romania, unde este cunoscuta publicului larg mai ales datorita parteneriatului cu clubul de fotbal Dinamo.

Eurom Bank devine Bank Leumi Romania si isi majoreaza capitalul. Banca israeliana Leumi Bank a platit 34 de milioane de dolari companiei daneze Kolal BV pentru pachetul majoritar de 99% al Eurom Bank, vestile privind preluarea datand inca din octombrie 2005.

Actionarii Sanpaolo IMI Bank Romania au hotarat majorarea capitalului social al bancii cu 36,03 milioane lei (10,2 milioane euro).

Euroline Retail Service, prezent pe piata cardurilor de credit cu peste 400.000 de carduri emise, anunta ca incepand cu 3 august, si-a schimbat denumirea in EFG Retail Services IFN SA.

Asigurari

Capitalul social al Allianz-Tiriac Asigurari a crescut cu 4,62 milioane RON (1,3 milioane de euro), de la 30.470.830 RON, la valoarea de 35.090.601 lei noi.

BT Asigurari (locul 10 in topul societatilor de asigurare romanesti) anunta ca primele brute subscrise in primul semestru al anului 2006 se ridica la 92.154.486 RON, ceea ce reprezinta o crestere cu 173% comparativ cu perioada similara a anului precedent.

Actionarii scocietatii de asigurari Asiban au aprobat decizia de a deschide trei sucursale in Bucuresti, Bals si Focsani si de a desfiinta agentia Alba Iulia din Bucuresti.

Societatea de asigurari Euroasig si-a majorat capitalul social cu suma de trei milioane lei (peste 850.000 euro), pana la o valoare de 8,03 milioane lei (peste 2,28 milioane euro).

Si societatea de asigurari Ardaf a decis majorarea capitalului social cu 181,2 milioane lei (51,5 milioane euro), cu peste 70 milioane lei mai mult decat era prevazut initial.

Compania de asigurari Omniasig a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 227 milioane lei (64,25 milioane euro) in primul semestru al anului 2006 si un profit inainte de impozitare de 5,76 milioane lei (1,64 milioane euro).

Leasing

BRD Sogelease, subsidiara de leasing a BRD - Groupe Societe Generale, si-a modificat denumirea si forma juridica in BRD SOGELEASE IFN S.A.

In primele 6 luni ale anului, International Leasing – IFN SA a inregistrat un profit de 2,4 milioane RON, de peste trei ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata prin dobandirea controlului unic asupra RCI Leasing Romania SRL de catre RCI Banque SA.

Actionarii societatii de leasing Finans International Leasing au hotarat dublarea capitalului social al companiei, de la 0,1 la 0,2 milioane euro, si modificarea denumirii companiei, in Finans International Leasing IFN.

Diverse

Dupa ce autoritatile au introdus asigurarile obligatorii pentru locuinte, romanii vor fi obligati din 2010 sa mai scoata ceva bani din buzunar pentru obtinerea certificatului energetic. Fara el nu vor putea vinde casa. Certificatul va arata care sunt pierderile de energie ale unui apartament sau a unei case, iar continutul sau va cantari greu in pretul de vanzare.

Valoarea unui tichet de masa se va majora in semestrul doi al acestui an cu 0,26 lei pentru a ajunge astfel la un cuantum de 7,41 lei, conform ordinului privind stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa.

Vodafone si Petrom au semnat un parteneriat de anvergura pentru asigurarea infrastructurii de comunicatii si servicii, la nivel national. Vodafone va dezvolta infrastructura de comunicatii a Petrom prin implementarea unei retele virtuale private MPLS care va conecta peste 800 de locatii.

International

Raiffeisen International Bank-Holding AG a inregistrat un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) pentru primele sase luni ale anului de 289,2 milioane de euro, ceea ce inseamna o crestere cu 55,6% fata de sfarsitul lunii iunie 2005 (185,8 milioane euro).

ING a urcat pentru al treilea an consecutiv in clasamentul Best Global Brands 2006 al celor mai puternice companii din lume din punct de vedere al valorii brandului, ocupand in prezent locul 85.

Banca Mondiala va ierta toate firmele care i-au produs pierderi prin fraudarea fondurilor alocate de institutia financiara internationala daca respectivele companii isi vor recunosc vina si se angajeaza sa nu mai comita acte de coruptie.

Bank of America a devenit, marti, cea mai mare banca din lume ca valoare de piata, detronand fostul lider longeviv Citigroup Inc. Capitalizarea de piata a Bank of America a atins, marti, nivelul de 239,36 miliarde de dolari, depasind Citigroup, a carei valoare de piata a totalizat suma de 239,34 de miliarde de dolari.

Un pachet de 40% din actiunile companiei Forbes Media a fost cumparat de un grup de investitori, printre care si Paul David Hewson, cunoscut sub pseudonimul Bono, solistul formatiei U2, am aflat in aceasta saptamana din editia electronica a New York Times.

Dupa modelul celor patru state indiene care au restrictionat recent comercializarea bauturilor racoritoare produse de Coca-Cola si PepsiCo, alte doua state au interzis total sau partial vanzarea bauturilor racoritoare fabricate de cele doua companii. "Am decis sa interzicem vanzarea si productia de bauturi racoritoare Coca-Cola si Pepsi, deoarece produsele lor contineau un nivel ridicat de substante toxice, care ar dauna sanatatii publice", a declarat pentru AFP seful guvernului regional al statului Kerala V.S.

Ana Maria Megan


Pentru a primi pe email sinteza saptamanii financiar-bancare realizata de BankNews.ro te rugam sa te inscrii in Banknews.ro Newsletter.

http://www.banknews.ro/stire/3121