Cand cartile de credit incep sa se aglomereze in portofel, ar fi bine sa-ti rezervi o zi pentru verificarea gestiunii finantelor, noteaza Romania Libera. Personal, cred ca de la doua carduri de credit in sus ori un card si un descoperit de cont, administrarea "imprumuturilor de plastic" devine tot mai complicata.
Daca nu ai venituri-beton si o disciplina de fier, ai pornit deja, fara sa-ti dai seama, pe drumul periculos al acumularii si apoi rostogolirii de datorii. Destinatia finala: falimentul personal si sclavia pe termen lung. La capatul celalalt al lantului: bancile de la care ai luat imprumuturi, firma la care (inca) lucrezi. Daca - fereasca sfantul! - iti bate executorul la usa, te vei intreba, prea tarziu, cum ai ajuns aici. Incerc sa trec in revista cateva semne pe care e bine sa le observi din timp.
Ai consumat overdraftul sau ai atins deja limita de credit. Bancile iti "ofera" cu generozitate 3-5 salarii pe linia de credit sau descoperitul de cont. E bine sa-ti reamintesti insa ca sunt "salarii" pe care INCA NU LE-AI CASTIGAT! Cand ai consumat tot, ti-ai amanetat cel putin urmatoarea jumatate de an. Cel putin, pentru ca, in afara de banii imprumutati, mai ai de achitat dobanzi (piperate), taxe si comisioane.
Platesti regulat doar suma minima ceruta de banca. E o capcana in care cad multi detinatori de credite pe card. Platind numai suma minima - pentru ca, nu-i asa?, e floare la ureche -, devii platitor fidel al dobanzii pe un sold care parca nu se mai micsoreaza. In loc sa te eliberezi cat mai rapid, prelungesti iobagia financiara luni, chiar ani intregi. Unde mai pui ca pe card iobagia e intotdeauna foarte scumpa!
O parte tot mai mare din venit se duce pe plata datoriilor. Ai o ipoteca pe casa, un credit de nevoi personale, un credit auto si vreo doua-trei salarii consumate in avans. Te-ai intrebat cate zile pe luna muncesti pentru banci? Daca le scazi pe cele in care trebuie sa muncesti pentru stat, ca sa-ti platesti impozitele, nu esti curios sa vezi cate zile mai raman pentru tine? S-ar putea ca in curand sa pui la bataie si sambetele, si duminicile.
Amani, intarzii plata facturilor, ca sa ai bani de cheltuieli curente. Este partea vizibila a icebergului si ar trebui sa fie cel mai serios semnal de ingrijorare, mai ales daca se repeta de la luna la luna. Daca iesi din termenele scadente, furnizorii incep sa calculeze penalitati, iar datoriile vor deveni si mai mari. Esti deja intr-o barca plina de gauri, ai un singur dop si il muti dintr-o parte in alta. Naufragiul e doar o chestiune de timp...
Incepi sa primesti telefoane de la recuperatori. Cand incep sa te sune de la banca, de la compania de telefoane, gandeste-te ca urmatorul loc in care trebuie sa te uiti este cutia postala. In scurt timp, vei primi avize pentru recomandate si confirmari de primire. Ai iesit deja din perioadele de gratie si incep sa curga notificarile. Apoi vor veni somatiile. In final, apar citatiile.
Pierderea serviciului te pune imediat in dificultate financiara. In mod normal, ar trebui sa ai o rezerva: bani albi pentru zile negre. In loc sa cheltuiesti de pe overdraft, in avans, cinci-sase salarii necastigate, mai bine pui deoparte ceva bani pentru situatia in care stai cel putin o jumatate de an pe tusa. Daca ti-ai pierdut serviciul si intr-o luna-doua ai deja macar unul dintre simptomele descrise mai sus, trebuie sa iti gasesti urgent, dar urgent, ceva de lucru.
Banii devin o ingrijorare constanta pentru tine si familie. Banii n-ar trebui sa fie o sursa suplimentara si permanenta de probleme daca bugetul este corect administrat, iar cheltuielile sunt adaptate la venituri. Cand devin o sursa continua de stres si incepi sa te certi cu sotia, prietenii te evita ca sa nu te mai imprumute, iar fiecare factura sau drum la banca devine un calvar, e bine sa te gandesti daca stilul de viata e adecvat la nivelul veniturilor. si incearca sa-ti raspunzi cinstit la aceasta intrebare!
Romania Libera