Greselile sunt considerate o buna oportunitate de invatare. De curand, insa, un grup de cercetatori de la univeritatea americana MIT (Massachusetts Institute for Tehnology), a concluzionat ca acesta este doar unul dintre nenumaratele mituri ale umanitatii.
Mai degraba, sustin ei, oamenii invata din succese, fapt demonstrat in cadrul unei experiment pe maimute. Profesorul Earl K. Miller, de la Institutul Picower pentru Invatare si Memorie a studiat modul in care celulele isi modifica raspunsul in timp real, in urma informatiilor primite din mediu.
Ei au aratat maimutelor imagini alternative pe doua ecrane, sarcina animalelor fiind sa intoarca capul spre stanga sau spre dreapta, in functie de imagine. Animalele primeau recompense numai atunci cand realizau, prin incercari repetate si erori, care imagini sunt asociate cu miscarea spre stanga si care cu miscarea spre dreapta.
Astfel, s-a constatat ca activitatea neuronala imediat dupa un succes era mai intensa decat dupa un esec. Dupa un raspuns corect, neuronii procesau rapid si eficient iar capacitatea animalelor de a face fata unor sarcini era mai mare. Dupa eroare insa, nu se inregistra nicio imbunatatire.
Redactia BankNews.ro
http://www.banknews.ro/stire/30955_studiu_oamenii_nu_invata_din_greseli,_ci_din_succese.html