Ion Turcu, administratorul companiei de constructii Bressan, inchiriaza vilele sale in regim hotelier, vinde in rate si concesioneaza terenul pe care sunt construite imobilele.Cu toate ca si-a pregatit un plan de salvare a businessului, Turcu si-a revizuit cifra de afaceri pentru anul in curs in scadere cu 25% fata de estimarile initiale.
Economist de meserie, Ion Turcu a intrat in afaceri in anul 1990, cu o cafenea din centrul orasului Brasov. Ulterior si-a extins businessul si in alte sectoare, precum turism, fabricarea de mase plastice sau productia de biscuiti.
In anul 1999, a presimtit ca piata imobiliara va deveni o adevarata mina de aur, asa ca s-a gandit sa investeasca in acest domeniu. Pentru asta, a pus bazele companiei Bressan, impreuna cu un prieten italian, pe numele sau Franco Bressan. In aceasta afacere, participatia brasoveanului este de 20%.
Afaceri in scadere
Alaturi de partenerul sau a pus bazele unui complex rezidential format din 51 de vile cu suprafete cuprinse intre 150 si 300 de metri patrati. Acesta a fost finalizat anul trecut, iar investitia totala s-a ridicat la aproximativ 9,5 milioane de euro.
La fel ca si alti constructori, Turcu a fost afectat direct de criza, reusind sa vanda doar 16 case. Confruntat cu aceasta problema, omul de afaceri a trebuit sa caute solutii pentru a putea supravietui declinului major de pe piata imobiliara.
"Criza a reprezentat motorul care m-a determinat sa gasesc solutii pentru a vinde cele 35 de case ramase din ansamblul rezidential Stupinii", spune el.
Una dintre variantele gasite de Turcu este inchirierea a zece vile in regim hotelier, la preturi mai mici decat cele practicate de unitatile de cazare din Brasov. O alta optiune pe care o are in vedere este ca viitorii clienti sa plateasca un avans de 49.000 de euro si sa achite restul la un an de la semnarea contractului.
Dar, pentru a putea vinde mai usor casele din complexul sau rezidential, vrea sa concesioneze initial terenul pe o perioada de trei ani, la un pret de 37.500 de euro, urmand ca dupa aceea clientul sa achizitioneze imobilul. La Stupinii, o casa costa intre 112.500 si 157.000 de euro. Ion Turcu si-a bugetat, initial, pentru anul in curs o cifra de afaceri de 15 milioane de lei.
Dificultatile economice
l-au obligat insa sa mizeze in prezent pe o suma mai mica - 12 milioane de euro. "Estimarea vanzarilor de locuinte nu ne permite sa realizam ceea ce ne-am propus", argumenteaza investitorul.
Totusi, Turcu pariaza in continuare pe sectorul imobiliar. De aceea, va continua sa investeasca in acest domeniu, in care, spune el,si-a creat deja o identitate.
"Experienta acumulata nu poate fi uitata si nici abandonata", explica omul de afaceri. Nu ar renunta la real estate, mai ales ca are convingerea ca lucrurile se vor imbunatati la inceputul anului viitor, urmand ca, pana la sfarsitul lui 2010, piata sa intre in perioada de maturizare. Si pentru ca tine mult la businessul lui, iar criza i-a dat mari batai de cap, petrece cel putin 12 ore la birou pentru a putea monitoriza activitatea.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/30937_strategii_pentru_a_face_fata_crizei_imobiliare.html