Vechimea in munca, limbile straine, calificarile sunt elemente de care angajatorii tin cont in procesul de recrutare, spun europenii. Iar parerilelor sunt impartasite si de romani.In plus, formarea profesionala, precum si participarea la traininguri sunt considerate a fi benefice in cariera.
Mai mult de jumatate dintre europeni apreciaza ca nivelul experientei profesionale si calificarile unei persoane sunt cele mai importante atuuri care ar trebui puse in evidenta pentru a avea sanse la gasirea unui loc de munca pe timp de criza economica, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Experienta si calificarea sunt la mare distanta fata de alte elemente care sunt analizate de multi angajatori in cadrul unui proiect de recrutare, in opinia cetatenilor europeni. De altfel, fata de Eurobarometrul precedent se remarca totusi o importanta mai mare acordata experientei in piata muncii, de la 51% in 2006 la 54% in cazul celui mai recent studiu al Comisiei Europene.
"Cresterea importantei acordate experientei profesionale la nivelul tuturor economiilor analizate se datoreaza in mare parte cetatenilor din Malta, Cehia, Cipru si Romania, unde mentiunile acestui atu au crescut cu cel putin 10 puncte procentuale in ultimii trei ani", se arata in Eurobarometru.
Abilitatea de a se adapta ocupa locul 3 in topul criteriilor care sunt luate in considerare de companii, din punctul de vedere al europenilor. Adaptabilitatea a pierdut putin teren in ultimii trei ani. Daca in 2006 35% dintre locuitorii spatiului european mizau pe importanta adaptabilitatii, acum, 34% spun ca este apreciata capacitatea de a fi foarte flexibil la realitatile de business. De asemenea, cunostintele de operare PC sunt considerate in continuare aptitudini necesare pe piata fortei de munca, 19% dintre respondenti indicand ca lucrul pe calculator este unul dintre abilitatile care ar trebui evidentiate pentru a gasi un job.
Limbile straine, in top
In ceea ce priveste cunoasterea limbilor straine, in ultimii trei ani acestea si-au mai pierdut din aportul la angajare, in opinia europenilor. In 2006, 21% dintre europeni afirmau ca fluenta in alta limba era unul dintre cele doua puncte-cheie pe care un candidat la un post trebuia sa puna accent daca voia sa aiba succes in procesul de recrutare. Eurobarometrul din acest an indica o diminuare cu patru puncte procentuale a rolului limbilor straine la angajare, astfel incat 17% dintre cei chestionati mai spun ca acesta ar fi unul dintre cele doua atuuri in obtinerea unui job. Mobilitatea este cel mai putin important aspect care trebuie evidentiat la angajare, spun europenii, in crestere usoara fata de 2006, de la 5% la 6% in cel mai recent Eurobarometru.
Analizand rezultatele la nivelul statelor, se observa ca Malta si Cipru au o evolutie asemanatoare. Cetatenii ambelor state pun mare accent pe nivelul calificarii (70%), in timp ce mai putin de jumatate au optat pentru experienta profesionala, se arata in studiul CE. Pe de alta parte, in cele doua insule ale Mediteranei cunostintele de operare PC au o importanta aparte. Astfel, daca la nivel european, 19% dintre participantii la Eurobarometru spun ca aceste abilitati fac diferenta din punctul de vedere al angajatorului, in Malta procentul urca la 32%, iar in Cipru la 30%. In acelasi timp, Danemarca este o alta tara unde rezultatele difera fata de media europeana, cel putin in ceea ce priveste adaptabilitatea. Astfel, peste jumatate dintre danezi spun ca abilitatea de a face fata unui mediu in schimbare trebuie evidentiata in procesul de angajare fata de o medie europeana de 34 de puncte procentuale.
Integral in Financiarul
http://www.banknews.ro/stire/30845_experienta_profesionala_este_cel_mai_important_atu_pe_timp_de_criza.html