Dezvoltarea economica pe plan mondial care a condus la aparitia riscurilor generate de fluctuatia preturilor diferitelor marfuri, cursurilor valutare, ratei dobanzii, actiunilor sau a indicilor Burselor de valori, a determinat o inmultire a pietelor pe instrumente financiare derivate, ele fiind implementate de majoritatea statelor cu putere economica semnificativa.
Contractele futures si optiunile nu mai sunt doar niste produse exotice destinate strict unor persoane initiate sau cu aprofundate cunostinte in domeniul financiar, ci au devenit instrumente importante pentru companii. Instrumentele derivate au aparut cu mai bine de un secol in urma, incepand sa fie tranzactionate intr-o forma standardizata si intr-un cadru organizat la Bursa de Marfuri din Chicago.
Istoria moderna a Burselor futures a inceput la Chicago, oras care este considerat si in prezent cel mai important centru financiar pentru instrumentele derivate prin cele 3 burse futures: Chicago Board of Trade (CBOT); Chicago Mercantile Exchange (CME); Chicago Board Options Exchange (CBOE).
In Europa, produsele futures financiare au aparut in anii '80 prin infiintarea burselor de instrumente derivate in Olanda - EOE (European Options Exchange, in anul 1978); Marea Britanie - LIFFE (London International Financial Futures Exchange, in anul 1978); Franta - MATIF (Marche a Terme International de France, in anul 1985); Elvetia - SOFFEX (Swiss Financial Futures Exchange, in anul 1988); Germania - DTB (Deutsche Terminbourse, in anul 1990); Italia - MIF (Mercato Italiano Futures, in anul 1993).
Romania s-a aliniat marilor piete de capital in 1997, atunci cand Bursa de Marfuri din Sibiu s-a transformat in Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri.
Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/30744_piata_futures_are_o_istorie_de_peste_un_secol.html