Tinerii care doresc sa isi cumpere "Prima Casa" cu garantie de la stat mai au de asteptat. Programul ramane inca blocat in hartii, in timp ce preturile locuintelor cu doua camere au inceput sa creasca cu 10-15%. Analistii imobiliari sunt sceptici in ceea ce priveste punerea in practica a programului in aceasta vara. Mai mult, ei sustin ca nu este exclus ca dupa alegerile prezidentiale din toamna, "Prima Casa" sa fie aruncata la gunoi.
"Inainte de septembrie nu vom putea sa ne dam seama ce se intampla cu programul. Vara nu este un moment bun pentru tranzactii, motiv pentru care peste vara nu o sa se intample mare lucru. De asemenea, daca nu semneaza cele 6 banci, programul se va impotmoli din nou, ceea ce reprezinta 43% din capitalul avansat. Nu este exclus ca dupa alegeri sa asistam la abandonarea programului. Si in Ungaria a fost abandonat unul asemanator", ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Bancile evita sa dea aprobarea finala pe dosarele de credit deja depuse sau in curs analiza pana cand nu se va lamuri problema modificarilor privind conventia care trebuie incheiata cu Fondul National de Garantare. De altfel, ordonanta de guvern care ar fi urmat sa solutioneze aceste probleme nici nu a fost publicata in Monitorul Oficial, desi a fost anuntata de saptamana trecuta.
Un alt impediment in calea punerii in practica a programului il reprezinta investigatia Comisiei Europene. Practic, conventia pe care trebuie sa o semneze bancile cu Fondul de Garantare nu va deveni operationala pana cand CE nu isi da avizul asupra programului, sustin surse avizate.
Insa, reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) sustin ca ordonanta este pe cale de a fi publicata. "Astazi (ieri n.r.) sau cel tarziu maine (azi n.r.) ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial. Deocamdata programul este operational pentru cele 13 banci care au semnat conventia, insa dupa ce ordonanta va fi publicata vor semna si restul bancilor. Bancile care au semnat deja vechea varianta vor semna un act aditional la conventie", ne-a spus Irina Constantinescu, sef serviciu in cadrul FNGCIMM. Aceasta nu putut sa ne ofere informatii referitoare la investigatia CE. "Trebuie sa va interesati la Finante in legatura cu investigatia Comisiei Europene" a mai adaugat Irina Constantinescu.
Intre timp, disperat ca programul bate pasul pe loc, Guvernul a modificat in urma cu o saptamana conventia, acceptand sa joace dupa regulile bancilor. "Guvernul a adoptat modificarile legislative necesare ce vor permite dezvoltatorilor imobiliari care au construit locuinte pe credite ipotecare sa poata intra in programul Prima Casa", anunta premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern din 22 iulie.
Programul incurajeaza specula imobiliara
Preturile apartamentelor cu doua camere din blocurile construite in perioada comunista in Capitala au crescut cu 10-15%, sustin reprezentantii din domeniu. Programul guvernamental "Prima casa" a influentat considerabil pretul de vanzare al apartamentelor vechi cu doua camere din Bucuresti.
Potrivit companiei de servicii imobiliare Colliers, in prezent, este aproape imposibil de gasit apartamente cu doua camere sub 60.000-62.000 de euro in cartiere mai indepartate ale Capitalei. "Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60.000-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 de euro impus in cadrul programului", se arata intr-un comunicat al companiei.
Totodata, reprezentantii CONPIROM sustin ca programul "Prima Casa" in forma in care se afla in prezent, este ineficient. "In loc sa stimuleze economia si sa impulsioneze industriile aferente, cum s-ar fi intamplat daca "Prima Casa" ar fi inclus locuinte care urmeaza sa fie construite, programul a dus la scumpirea articiala cu pana la 15% a imobilelor. Scumpirea absolut nejustificata de pe piata imobiliara nu ar fi avut loc daca s-ar fi luat in considerare propunerea de includere in program a unei cote de 75 % de locuinte care sa fie construite de acum inainte", se arata intr-un comunicat al CONPIROM.
Integral in Gardianul
http://www.banknews.ro/stire/30740_profitorii_scumpesc_locuintele_prima_casa_nu_se_ridica_din_groapa_birocratiei.html