BankNews.ro - The Business Republic

Bancile agata de prima casa asigurari si carduri
Finante-Banci | Data Publicarii: 24-07-2009

Intr-un interviu pentru money.ro, analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu spune ca programul Guvernului nu va avea un efect semnificativ asupra pietei. Pentru banci e atractiv in atragerea de clienti pentru carduri sau asigurari.

Cum credeti ca va evolua programul "Prima casa"?

In conformitate cu informatiile pe care le am eu, pana in momentul de fata s-au facut sub 100 de tranzactii in Bucuresti si alte opt orase din tara. Dintre bancile care au semnat deja conventia cu Fondul de Garantare pentru IMM-uri, credite se pare ca doar vreo trei au inceput sa dea, din motive diverse. In primul rand, trebuie facuta o adaptare a regulamentelor de creditare ale bancilor la noile realitati impuse de programul "Prima casa". Este vorba despre parametrii tehnici. Trebuie adaptate regulamentele pentru un avans minim de 5%, dar si pentru faptul ca, de exemplu, nu exista comision de rambursare anticipata, comision pe care il aveau majoritatea bancilor.

Vor exista banci care vor incerca sa directioneze clientii catre proiectele rezidentiale finantate de catre aceste banci?

Desigur ca poate exista o astfel de incercare de influentare si nu ar fi de blamat. Banca are interesul ca businessul sa-i mearga, mai ales ca bancile nu castiga foarte mult prin "Prima casa".

Care ar mai fi alte lipsuri ale programului?

O alta hiba a programului, majora, este ca Guvernul, fara sa-si faca o evaluare, a pus la bataie 100 de milioane de euro pentru a garanta credite de un miliard de euro, pe un principiu spus de domnul Boc ca rata creditelor ipotecare performante nu va depasi 10%. E adevarat ca la creditele ipotecare care s-au dat de catre banci rata creditelor neperformante este foarte mica, in jur de 1%. Dar sa nu uitam ca suntem in conditii speciale, conditii de criza, in care nesiguranta locului de munca planeaza deasupra capetelor multor romani si ne-am putea astepta la o rata neperformanta mult mai mare decat la creditele ipotecare standard. "Prima casa" induce mai multe tipuri de discriminari. Faptul ca cineva a mostenit o fractiune dintr-un imobil de la bunicul de la tara il descalifica din acest program. O alta discriminare este aceea ca programul poate fi aplicat doar celor care la 4 iunie 2009, la care ordonanta de guvern a intrat in vigoare, nu aveau o locuinta.

Va influenta acest program preturile de pe piata imobiliara?

Parerea mea este ca nu vor fi consecinte majore, pentru ca daca ar fi sa socotim ca din miliardul de euro existent se vor da credite la nivelul maxim, de 60.000 de euro, inseamna ca s-ar putea da 17.000 de credite. Cum nivelul de tranzactionare imobiliara inregistrat in fiecare an in Romania numara sute de mii de tranzactii pe an, 17.000 raportat la sute de mii nu reprezinta foarte mult, deci nu va influenta piata decat marginal. Pe de alta parte, cred ca acest program va avea un efect de natura psihologica atat pentru reluarea activitatii de creditare, dar va fi si un impuls de marire a numarului de tranzactii de pe piata. Criza actuala, cel putin pe piata imobiliara, este o criza de incredere, si foarte multi potentiali cumparatori se mai asteapta ca preturile sa mai scada si au interesul de a identifica pretul minim pentru a cumpara bunul respectiv.

Asta este o caracteristica a momentului, faptul ca exista aceasta asteptare in piata, si, de altminteri, ultimul targ imobiliar, primul dedicat programului "Prima casa", are urmatorul bilant: 15.000 de vizitatori, 9.000 de oferte imobiliare, 220 de antecontracte incheiate, dintre care majoritatea covarsitoare nu prin "Prima casa".

Aici vedem care este interesul: exista, insa doar informativ, nu si de a tranzactiona rapid. In ceea ce priveste preturile, exista tentative de modificare din partea proprietarilor si exemplul clasic e cel al apartamentelor cu doua si trei camere din cartierele de la periferia Bucurestiului. Cele cu doua camere erau in jur de 50.000 de euro si proprietarii incearca sa le urce la 60.000 de euro, dar exista si contrariul, la cele cu trei camere care erau in jur de 70.000 si pentru care proprietarii au redus preturile pentru a intra in program. Acestea sunt preturi cerute. La un numar atat de mic de tranzactii este greu de crezut ca vor putea influenta decisiv piata.

Este mai bine sa se faca un credit in euro sau in lei?

Cu siguranta EURIBOR va creste. Acum un an si ceva, inainte de criza, EURIBOR la trei luni era 5,3%, acum e putin peste 1%. De indata ce semnele crizei se vor atenua, cu siguranta ca dobanzile de politica monetara, atat din SUA, cat si din Europa, nu vor ramane la nivelurile scazute de acum, si in consecinta EURIBOR va creste.

Am recomandat si pana acum euro din mai multe motive. Nivelul de dobanda la euro este acum de 5,2%, iar nivelul de dobanda in lei este ROBOR la trei luni, plus 2,5%. ROBOR este 9,3%, deci cu totul inseamna o dobanda de circa 12%. Avand in vedere ca banca centrala are o saltea financiara destul de consistenta de la FMI, probabil ca va fi capabila sa mentina cursul, deci nu cred ca exista un risc valutar accentuat decat intr-o singura situatie, cea in care din cauza derapajelor economice care au condus la depasirea cu mult a cifrelor de deficit bugetar si contractie economica angajate cu institutiile financiare internationale cu care s-a facut acordul sa nu mai putem continua acordul. Nu e mai putin adevarat ca ROBOR la trei luni, fata de care se calculeaza dobanda in lei, are o perspectiva descrescatoare. Si dobanda la lei va scadea, dar nu asa rapid, pana la intrarea Romaniei in zona euro, cand toate aceste credite vor fi in euro.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/30619_bancile_agata_de_prima_casa_asigurari_si_carduri.html