BankNews.ro - The Business Republic

Garda Financiara, axata pe controale comode
Actualitate | Data Publicarii: 23-07-2009

Controalele Garzii vizeaza in special firmele care au sanse minime de a face evaziune fiscala. Ristea (Nexia): Le este mai usor, mai comod sa controleze o companie care lucreaza legal, noteaza Curierul National. Acum, cand Guvernului i se cere o mai buna colectare a taxelor si o mai crunta combatere a evaziunii fiscale, Garda Financiara ar trebui sa treaca serios la treaba. Mai exact, sa-si indeplineasca obligatiile care i se cuvin, si nimic altceva. Aceasta este si solicitarea reprezentantilor din cadrul companiei Nexia Romania, care sustin ca in aceasta perioada dificila Garda Financiara ar trebui sa-si ia rolul in serios si sa aplice legile asa cum ar trebui.

''Prin trecerea Garzii Financiare in subordinea ANAF, puterea acesteia s-a sporit, ceea ce ar trebui sa fie, teoretic, un lucru bun pentru a combate evaziunea fiscala. Dar, practic, Garda Financiara nu arata ca s-ar implica prea mult. De aceea, cred ca in plina criza financiara, Garda ar trebui sa treaca serios la treaba pentru a colecta veniturile statului intr-un mod mai eficient'', a declarat, ieri, Luminita Ristea, managing partner in cadrul companiei Nexia Romania, la o dezbatere de bilant despre fiscalitatea celor sase luni de criza.

Specialistii Nexia in fiscalitate si legal au analizat impactul celor mai recente masuri fiscale asupra mediului de afaceri romanesc si asupra economiei. Mai mult decat atat, Luminita Ristea considera ca rolul Garzii Financiare este acela de a controla firmele care intr-adevar se sustrag de la plata darilor catre stat. ''De obicei, controalele Garzii se axeaza in special la firmele care au sanse minime de a face evaziune fiscala, cum ar fi cabinetele de avocatura, cele de consultanta, si nu acolo unde se stie clar ca exista munca la negru si evaziune fiscala. De ce fac acest lucru? Pentru ca le este mai usor, mai comod sa controleze o firma care lucreaza legal si sa-i caute si cea mai mica greseala pentru a-i da o amenda, ca sa justifice ca a fost si el in control'', a subliniat Ristea.

In plus, Luminita Ristea sustine ca "oamenii ar trebui sa incremeneasca, mai exact cei care stiu ca sunt in neregula cu ceva, cand se trezesc cu Garda la usa, asa cum se intampla si in alte tari, dar noi ii primim cu bratele deschise aproape".

Nu aplicam legile pe care le dam

De aceeasi parere este si avocatul Dinu Petre, care a mentionat ca pentru a combate evaziunea fiscala trebuie sa aplicam legile care exista deja. ''Noi avem legi si atat. De aplicat este mai greu. De ce? Poate tot din comoditate. Masurile luate de Guvern sunt doar pe hartie, trebuie scoase acele venituri din zona gri a economiei prin aplicarea legilor care exista. Nu trebuie sa facem altceva in plus, decat sa aplicam legile pe care, culmea, tot noi le-am dat'', a declarat Dinu Petre, partner in cadrul companiei Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Totodata, Luminita Ristea a afirmat ca pentru a mai combate din evaziunea fiscala ''romanii ar trebui sa invete sa ceara chitanta si bon fiscal, chiar si pentru o suma modica''.

Forfetarul, inlocuit cu o alta taxa

Pe de alta parte, managing partner in cadrul companiei Nexia Romania sustine ca impozitul forfetar ar trebui eliminat daca vrem sa mai salvam ceva din microintreprinderi. ''Executia bugetara la 6 luni nu va indica adevaratul impact asupra fiscalitatii al impozitului forfetar. Dar deja am vazut cu totii consecintele lui pana acum: aproximativ 100.000 de firme suspendate si radiate, numarul PFA-urilor a crescut cu 30%, iar pana la sfarsitul anului numarul falimentelor, dar si alĀ  radierilor va mai creste semnificativ. Acest impozit trebuie eliminat, doar ca, din pacate, in locul forfetarului trebuie sa vina altceva, un alt impozit, pentru ca avem un deficit bugetar foarte mare, iar statul are nevoie de bani la buget'', a mai declarat Luminita Ristea.
Aceasta a aratat ca o sursa de venit la buget ar putea fi impozitarea luxului. ''In Romania nu este impozitat luxul, care ar putea fi un impozit pe venit sau pe detinere de obiecte. Intai trebuie sa vedem mai exact ce inseamna lux, si apoi sa punem o taxa, care ar aduce venituri semnificative la buget'', a precizat Ristea.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/30587_garda_financiara,_axata_pe_controale_comode.html