Industria din Europa Centrala si de Est este afectata de o reducere drastica a comenzilor din cauza crizei financiare globale, eliminand succesul unui sir de ani de crestere economica sustinuta si ducand la cresterea accentuata a somajului, reiese dintr-o analiza Reuters.
Romania
De la sfarsitul lunii octombrie, zeci de importanti producatori precum uzinele Dacia detinute de Renault si diviziile romanesti ale gigantului siderurgic ArcelorMittal au redus temporar productia si au concediat lucratori.
Insa increderea a crescut dupa semnarea unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) impreuna cu Uniunea Europeana si alti creditori internationali privind acordarea unei finantari in valkoare totala de 20 miliarde euro, ceea ce a redus ritmul concedierilor.
Numarul de someri a crescut 12 luni consecutiv in Romania, ajungand in iunie la un nivel maxim al ultimilor trei ani si patru luni, de 548.930, rata somajului atingand 6%.
Ministrul muncii, Maria Sarbu, a declarat ca se asteapta ca somajul sa nu urce peste 7%, sau 620.000 persoane, la sfarsitul anului, sub estimarile initiale, aminteste Reuters.
Bulgaria
Compania siderurgica Radomir Metals a concediat 600 dintre cei 1.100 de angajati din cauza unei scaderi a comenzilor. Producatorul de hartie Mondi a sistat productia la o uzina, lasand fara ocupatie 500 de lucratori.
Firma siderurgica Stomana Industry, parte a grupului grecesc Sidenor a concediat aproximativ 300 de angajati, iar economistii si sindicatele spun ca rata somajului, momentan cifrata la 7%, va fi de doua cifre pana la sfarsitul anului.
Guvernul bulgar a cheltuit aproximativ sapte milioane leva (4,99 milioane dolari) in martie pentru a salva aproximativ 16.000 slujbe prin plata unor compensatii temporare catre angajatorii care preferau sa pastreze lucratorii in regim de program redus in loc de a-i concedia, chiar daca rezultatele acestor eforturi nu sunt inca clare.
Cehia
New World Resources, proprietar al celor mai mari mine de carbune din Cehia, a anuntat ca va concedia pana la 3.000 de angajati pana la sfarsitul anului, din cauza cererii slabe din sector.
ArcelorMittal Ostrava a concediat in primul trimestru 950 din cei 9.000 de lucratori pe fondul scaderii drastice a volumului de comenzi, iar capacitatea uzinei este momentan utilizata in proportie de 35%-45%.
Un sondaj realizat in februarie de catre Camera de Comert a Cehiei arata ca peste 45% dintre firme intentioneaza sa efectueze concedieri in cursul acestui an.
Somajul in Cehia a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, de 8%, iar numarul somerilor a crescut cu 160.000 de persoane in ultimul an, arata Reuters. Banca centrala a Cehiei a estimat ca somajul va atinge 9,9% in 2010.
Ungaria
Grupul nipon Suzuki Motor Corp a anuntat in noiembrie 2008 ca va concedia aproximativ 1.200 dintre cei 5.523 angajati ai divizei ungare pana in luna februarie a anului 2009, din cauza unei reduceri a comenzilor.
Un alt important producator prezent in Ungaria, Foxconn, din Taiwan, a declarat ca va concedia jumatate din personalul diviziei ungare, circa 1.500 angajati.
Compania siderurgica ungara Dunaferr a declarat ca va concedia 400 angajati si va oferi optiunea pensionarii anticipate pentru cateva alte sute, reducandu-si personalul la 7.200 angajati.
Producatorul nipon de piese de schimb Denso Corp a anuntat de asemenea ca va concedia 800 de angajati ai diviziei din Ungaria, pana la sfarsitul lunii septembrie iar grupul siderurgic DAM se afla in lichidare si va concedia si pe cei 700 de angajati ramasi.
Banca centrala a Ungariei estimeaza ca rata somajului va creste peste 11% si se asteapta la 180.000 de noi someri in 2009-2010, reprezentand aproximativ 5% din forta de munca.
Intre martie si mai, rata somajului in Ungaria s-a cifrat la 9,8%, conform datelor Reuters.
Polonia
Cel mai mare grup polonez de telecomunicatii, TPSA, ce angajeaza aproximativ 26.000 de persoane, a demarat un program de voluntar de reducere a posturilor neesentiale, in urma caruia personalul se va reduce cu aproximativ 4.900 persoane intre 2009 si 2011.
Banca poloneza BPH, divizie a GE Money, subsidiara a General Electric, a afisat o pierdere neta in primul trimestru din 2009, decizand apoi concedierea a circa 1.000 dintre cei 4.761 angajati.
Un sondaj efectuat in martie de un grup de lobby al mediului de afaceri a relevat ca peste 20% dintre companiile poloneze planuiesc eliminarea posturilor considerate neesentiale.
Somajul in Polonia s-a temperat in mai la 10,8%, numarul somerilor ridicandu-se la 1,69 milioane persoane, insa estimarile guvernului plaseaza rata somajului la 13,5% in luna decembrie.
Slovacia
Somajul in Slovacia s-a accentuat in mai la 11,39%, cel mai ridicat nivel atins din martie 2006, fata de rata de 10,92% inregistrata in aprilie.
Guvernul de stanga al primului ministru Robert Fico a alocat 332 milioane euro pentru a sustine economia cu masuri precum reduceri temporare a taxelor aplicate companiilor.
In ciuda cresterii somajului, rata somajului este aproximativ la jumatatea nivelului inregistrat in urma cu sapte ani.
Slovenia
Producatorul de electrocasnice Gorenje, al doilea exportator sloven ce angajeaza 11.000 persoane, a declarat ca va concedia aproximativ 550 angajati in 2009, din cauza scaderii vanzarilor.
Constructorul sloven de automobile Revoz, subsidiara a grupului francez Renault, a eliminat 200 de slujbe din cele 3.200 ale companiei, in noiembrie 2008, creand apoi 150 de slujbe noi in aprilie 2009, dupa o crestere a vanzarilor la automobilele de mici dimensiuni.
Somajul a urcat la 8,9% in mai, fata de nivelul de 7% atins in decembrie 2008.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/30562_somajul_din_europa_de_est_creste_pe_fondul_crizei_financiare_mondiale.html