BankNews.ro - The Business Republic

Cantemir dupa Spiru: masterate infiintate doar in baza legilor gramaticale
Actualitate | Data Publicarii: 20-07-2009

Mecanismul "Spiru Haret" prin care au fost deschise zeci de programe de studiu ilegale este folosit si de bastionul profesorilor-politicieni, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti (UCDC). Spre deosebire insa de universitatea-mamut "Spiru", care s-a folosit de studiile la distanta pentru a-si umfla cifra de scolarizare, Universitatea Crestina a folosit tactica masteratelor, noteaza Gandul.

Astfel, in perioada martie-iunie 2008, conducerea UCDC a infiintat cu de la sine putere 34 de programe de master pe care le-a pus pe piata in anul universitar 2008-2009, fara sa ceara niciun aviz legal. Printre acestea se numara si vechile specializari ale ciclului II de studii, care au fost transformate prin intermediul hotararilor de senat in noi programe adresate celor care tocmai terminasera studiile in noul sistem de invatamant ce presupune cursuri de trei ani la nivelul licentei.

Prin ce parghii a deschis Universitatea "Cantemir" masterate neacreditate

Daca Universitatea "Spiru Haret" a deschis dupa bunul plac programe de invatamant la distanta considerand ca din moment ce a primit autorizare sau acreditare pentru cursurile derulate la zi poate sa infiinteze in cadrul respectivelor specializari si programe la distanta si la frecventa redusa, fara a le mai supune evaluarii, conducerea Universitatii "Cantemir" a fost ceva mai precauta. In primul rand, universitatea nu a riscat nimic la nivelul studiilor de licenta, acreditandu-si toate programele de studiu. Apoi, a asteptat aparitia unei legi ce lasa frau liber universitatilor care au fost evaluate la nivel institutional sa-si infiinteze programe masterale. Dupa trei luni de la intrarea in vigoare a respectivului act, Universitatea "Dimitrie Cantemir" a infiintat prin patru transe cele 34 de masterate, cu toate ca nu trecuse prin filtrul evaluarii institutionale.

Pretextul folosit de rectorat a fost interpretarea textului de lege, rectorul Corina Dumitrescu considerand ca sintagma "universitate acreditata supusa periodic evaluarii institutionale" echivaleaza cu faptul ca institutia poate sa-si faca respectiva evaluare si dupa ce a dat drumul pe piata masteratelor: "In lege este vorba de un prezent continuu, pe analiza gramaticala morfologico-sintactica. Adica nu ma obliga sa fi fost evaluat, se refera in general la evaluarea institutionala, adica eu pot fi evaluat si dupa aceea. «Care se supun» inseamna ca se supun azi, maine sau poimaine. Deci poate fi si poimaine. Formularea este improprie limbii romane, e proprie limbii engleze". Intrebata de Gandul de ce nu a demarat niciodata procedurile de evaluare, sefa Universitatii Crestine a raspuns: "Asta e problema dumneavoastra, de ce nu m-am supus evaluarii pana acum? Cine sunteti sa ma intrebati asta? Asteptam ca in septembrie sa plece cei care sunt in conducerea Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS)- (n.r. organismul insarcinat cu evaluarea si acreditarea), care sunt corupti si care au decredibilizat institutia si sa vina altii. Atunci poate ca vom depune dosarele de evaluare institutionala la ei", nedorind sa dea niciun detaliu despre programul la care preda Elena Udrea, ministrul Turismului: "Ce treaba aveti cu doamna Udrea? Toate masteratele sunt legale. Nu nominalizez nimic".

ARACIS si Mircea Miclea: "Masteratele sunt ilegale"

De cealalta parte, vicepresedintele ARACIS, Oprea Calin, respinge acuzatiile rectorului, confirmand pentru Gandul ca universitatea a deschis ilegal programele de masterat: "Doamna rector face asemenea afirmatii pentru ca se simte in culpa ca a facut ilegalitati si nu le poate justifica. Universitatea nu a fost evaluata institutional si nu a depus niciun dosar pentru masterat, deci face acele programe ilegal. Scandalul diplomelor false este valabil si in acest caz. Ministerul nu trebuie sa acorde diplome pentru aceste programe, trebuie sa mearga pe aceeasi linie pe care a mers si cu Universitatea «Spiru Haret»".

Cele precizate de ARACIS sunt intarite de catre presedintele comisiei prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea, care a declarat pentru Gandul ca Universitatea Crestina nu avea dreptul sa deschida cu de la sine putere programe masterale in conditiile in care nu a facut dovada capacitatii institutionale si a competentelor pe domeniu: "Nu e vorba despre niciun prezent continuu. Pentru a putea sa infiinteze masterate, universitatea trebuie sa aiba evaluarea institutionala. Nu are evaluare institutionala si nici nu si-a acreditat programele, atunci e ilegal. Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenti, care fac masteratele degeaba. Universitatea ar trebui sa depuna dosarele pentru acreditarea acelor programe iar ministerul ar trebui sa-i atraga atentia in acest sens".

Cu toate acestea, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu si-a exprimat un punct de vedere transant, declarandu-ne ca, in functie de ceea ce vor spune juristii MECI, va lua o decizie in privinta universitatii: "Trebuie sa confruntam problema impreuna cu juristii. Daca nu aveau acest drept, atunci le vom atrage atentia ca trebuie sa-si acrediteze aceste masterate. Este evident faptul ca nu exista legi diferentiate. Si eu am participat la discutarea acestei legi si nu am avut in vedere ca cineva sa interpreteze cum vrea textul. Avem nevoie de o legislatie clara si de aceea speram sa inaintam Parlamentului noul pachet de legi".

Cine se afla in spatele Universitatii Crestine

Cea de-a doua universitate privata din tara, atat ca vechime cat si ca cifra de scolarizare, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir, gazduieste, la catedrele sale, o serie de politicieni si oameni cu functi- cheie in Parlament si Guvern. Printre profesorii universitatii care a fost infiintata in 1990 si a primit acreditarea in 2002 se numara, pe langa Elena Udrea, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, si fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc. De asemenea, sotul rectorului Corina Dumitrescu, Cristian Dumitrescu, el insusi profesor la "Cantemir", este presedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, postura din care a avut un cuvant greu de spus in privinta proiectelor de lege care vizeaza studiile masterale. La aceeasi universitate preda si seful Corpului de Control al Ministrului Educatiei, Gabriel Ispas, unde, din functia de lector preda studentilor cursuri de drept comercial.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/30461_cantemir_dupa_spiru_masterate_infiintate_doar_in_baza_legilor_gramaticale.html