O decizie a Curtii Constitutionale menita sa ajute datornicii la banci s-a transfomat intr-o bomba cu ceas, odata ajunsa in mainile judecatorilor. Amanarea repetata afecteaza clientii rau-platnici, ale caror datorii cresc din cauza penalitatilor.
O decizie menita sa vina in sprijinul romanilor ajunsi in faza de a fi executati silit inrautateste simtitor situatia datornicilor. "Am ajuns in situatia de-a dreptul penibila in care clienti de-ai nostri care nu mai pot plati ratele, ne predau garantia imobiliara, insa noi nu o putem executa din cauza deciziilor judecatoresti de multe ori aberante", a declarat pentru Cotidianul seful corpului executorilor bancari al unei banci de top 3 din Romania. Aceasta situatie s-a nascut in urma unei decizii din luna mai a Curtii Constitutionale potrivit careia bancile si firmele de leasing nu mai pot declansa procedura de executare silita decat cu incuviintarea unei instante judecatoresti.
"Aceasta decizie este buna in teorie pentru ca, trebuie sa recunoastem, existau destule abuzuri ale executorilor judecatoresti.
In practica insa, decizia nu face decat sa impovareze debitorul in contextul in care, pe toata perioada necesara obtinerii deciziilor judecatoresti, el plateste dobanzi penalizatoare, iar judecatorii dau dovada de incompetenta in aceste cazuri", ne-a spus sursa mai sus citata.
Potrivit acesteia, perioada necesara executarii unui bun constituit drept garantie a crescut, in medie, de la cateva zile la trei saptamani, insa sunt destule cazuri in care bancile au asteptat o decizie si doua luni. In actualele conditii, in care instantele sunt in greva si, mai mult, vor intra in vacanta judecatoreasca, perioada creste pana la cateva luni. "Nu sunt doar dobanzile. In actualele conditii de criza ne putem gandi serios si la o scadere simtitoare a pretului bunului scos la vanzare atunci cand vorbim de cateva luni de asteptare", ne-a mai spus executorul bancar. Daca pretul de vanzare al garantiei nu acopera datoria clientului catre banca, institutia de credit are dreptul, potrivit legii, sa se indrepte si catre alte bunuri ale debitorului sau chiar ale eventualilor garanti. Altfel spus, daca pretul locuintei scade, banca poate executa si alte proprietati ale datornicului, de exemplu un automobil sau chiar alta locuinta.
Motivatiile prin care judecatorii resping cererile formulate de executori acopera un spectru destul de larg, de la motive care nu respecta legea pana la unele chiar ilare. "Am avut un caz in care judecatorul ne-a respins cererea pe motiv ca nu am adus la dosar scadentarul creditului. Era insa vorba despre un descoperit de cont la care, evident, nu exista scadentar. Este clar ca judecatorul nici macar nu stia ce este un descoperit de cont", ne-a spus sursa noastra, care ne-a pus la dispozitie si decizia cu pricina. Descoperitul de cont (overdraft) este un produs care presupune retragerea unei anumite sume care variaza de la luna la luna. In plus, daca sumele retrase sunt rambursate in anumite conditii, clientul beneficiaza de o perioada de gratie. Avand in vedere aceste caracteristici, descoperitul de cont nu are cum sa aiba atasat un grafic de rambursare (scadentar).
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/30255_justitia_face_din_datornicii_la_banci_faliti_cu_acte-n_regula.html