BankNews.ro - The Business Republic

Nu avansam in functie daca muncim ca sclavii!
HR/Cariere | Data Publicarii: 13-07-2009

Romanii si-au pierdut si ultima farama de speranta ca daca vor munci asiduu vor ajunge in posturi-cheie si, implicit, vor castiga mai mult. De asemenea, ei sunt convinsi ca viitorul este sumbru. Potrivit unui studiu Gallup, in luna aprilie a acestui an, numai 39% dintre intervievati au declarat ca pot "ajunge in frunte" daca vor munci zi si noapte. Aceasta in conditiile in care, in urma cu doi ani, romanii erau mai optimisti. Atunci, 71% dintre romani, deci aproape de doua ori mai multi, considerau ca muncind din greu ajungi in varf mai repede.

Studiul Gallup mai scoate la iveala faptul ca numarul romanilor care cred ca nu vor fi numiti in posturi-cheie chiar daca muncesc mai mult creste de la o luna la alta. Daca in luna aprilie a acestui an, 39% dintre repondenti considerau ca nu mai exista nicio legatura intre volumul de munca si ocuparea unei functii superioare, astazi 54% cred acest lucru.

Majoritatea romanilor care au aceasta parere sunt pesimisti si in ceea ce priveste nivelul de trai, dar si situatia economico-financiara a tarii. Dintre cei care nu cred ca vor avansa in cariera daca vor munci din greu, 73% spun ca viitorul le va aduce scaderea nivelului de trai, iar 63% vad economia Romaniei, in continuare, in cadere libera. In urma cu patru ani, romanii care aveau aceasta opinie vizavi de volumul de munca si avansarea in functie erau mai optimisti la capitolele nivel de trai si situatia economico-financiara a Romaniei. Atunci, 49% credeau ca vor trai mai rau, iar 53% nu aveau incredere in viitorul economic al tarii.

Potrivit sondajului Gallup, mai exista si romani - 20% dintre cei intervievati - care mai spera ca vor avansa daca muncesc din greu. Dar si in acest caz, 37% se tem de ceea ce le rezerva viitorul.

Aproximativ 60% dintre romanii care nu cred ca pot ajunge in frunte muncind zi si noapte "condamna gradul ridicat de raspandire al coruptiei din mediul de afaceri si 59% condamna coruptia din mediul guvernamental". Aceasta in conditiile in care, anul trecut, 37% dintre romanii care nu considerau ca ajung in frunte muncind din greu condamnau gradul ridicat de raspandire al coruptiei din mediul de afaceri si 38% din mediul guvernamental. In urma cu doi ani, 63% dintre romanii care munceau din greu in speranta ca vor fi numiti pe o functie mai buna la serviciu considerau ca, in mediul de afaceri, coruptia este raspandita uniform. In prezent, numai 41% dintre romani au aceasta parere.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/30248_nu_avansam_in_functie_daca_muncim_ca_sclavii.html