BankNews.ro - The Business Republic

Care sunt implicatiile semnarii acordului pentru Nabucco?
International | Data Publicarii: 09-07-2009

Luni vor fi semnate la Ankara o serie de acorduri de tranzit intre participantii la Nabucco, demers ce va duce la conturarea mai clara a proiectului de gazoduct, ingreunat din cauza unor conflicte interne.

Reuters prezinta o serie de intrebari si raspunsuri despre reuniunea de la Ankara.

O serie de critici ai proiectului in valoare de 7,9 miliarde de euro, care va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pana in 2014, sustin ca reuniunea de la Ankara va avea un efect redus in a opri dezvoltarea conductei sustinute de Rusia, South Stream, in detrimentul proiectului european.

Ce va contine acordul?

Acordul va fi semnat de cinci dintre tarile de tranzit, membre ale consortiului Nabucco, alcatuit din sase tari. Cele cinci tari sunt: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Cea de a sasea tara, Germania, nu are un rol de tranzit. Cele cinci tari se vor pune de acord in privinta unor prevederi si obligatii legale in ceea ce priveste tranzitul si in ceea ce priveste punctul de unde va incepe Nabucco. Turcia a cerut ca Nabucco sa inceapa undeva de langa Ankara, dar alte posibilitati se refera la Georgia si Azerbaidjan.

Acordul se va referi si la chestiunea securitatii conductei, o conditie importanta pentru cel mai estic membru in consortiul Nabucco, Turcia, care va fi responsabila pentru a preveni atacurile asupra conductei. Anul trecut, grupul etnic separatist Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a comis un atac asupra oleoductului Baku-Tblisi-Ceyhan, intrerupand furnizarile.

Ce NU va include acordul?

Unul dintre cele mai spinoase aspecte, care inca nu a fost rezolvat, este solicitarea Turciei de a avea dreptul sa foloseasca 15% din gaz pentru uz intern sau pentru export. Aceasta chestiune nu va fi cu siguranta rezolvata in cadrul acestui acord, ci, probabil, va fi abordata separat. Ministrul pentru energie al Turciei, Taner Yildiz, a declarat ca Turcia nu va renunta la aceasta cerinta. Pe de alta parte, Comisia Europeana pentru Energie a afirmat ca aceasta pretentie este inacceptabila. Analistii considera ca cerinta Turciei face ca Nabucco sa fie nefezabil din punct de vedere comercial, din moment ce tarile furnizoare nu vor fi dispuse sa vanda gaz cu pret redus catre Turcia.

Care sunt avantajele pentru securitatea energetica europeana?

Nabucco a fost gandit ca un mod de a reduce dependenta Europei de gazul natural rusesc, dupa ce Moscova a oprit livarile de gaz catre Ucraina in 2006, in cadrul unei dispute ce parea de natura politica. Teama ca viitorii furnizori ar putea folosi energia drept o arma politica a intarit pledoaria pentru Nabucco. Acordurile de luni, chiar daca nu vor aborda problemele controversate, vor creste sentimentul de incredere al investitorilor in proiect, acesta suferind de pe urma crizei economice globale si a lipsei de tari furnizoare de gaz.

Nabucco ar putea parea, de asemenea, mai serios in ochii furnizorilor de gaz. "Ar putea fi un semn pozitiv pentru potentialele tari furnizoare, dandu-le un semnal ca Nabucco este un proiect mai serios decat ar putea ei crede", a declarat Ana Jelenkovici de la Eurasia Group.

Daca s-ar rezolva chestiunea privind cerinta Turciei de a folosi 15% din gazul tranzitat, acest lucru ar contribui la devansarea proiectului rusesc South Stream, prin faptul ca s-ar putea incepe vanzarea unor portiuni din capacitatea conductei catre anumite companii. South Stream, care si-a sporit capacitatea la 63 de miliarde de metri cubi, s-a distantat fata de Nabucco luna trecuta, cand Azerbaidjan, un producator de gaz, a declarat ca va acorda Rusiei prioritate in ceea ce priveste achizitionarea de gaz, cand a inceput  faza a doua a proiectului de productie de gaz Shakh-Deniz.

Care sunt resursele?

Nu a fost semnat, concret, niciun acord de furnizare pentru Nabucco, si nici nu este intrevazut un asemenea acord, pana cand nu vor fi puse la punct toate detaliile privind tranzitul intre membrii consortiului. Analistii sustin ca lipsa acestor acorduri de furnizare au infranat finantarea si vointa politica.

Consortiul Nabucco a mentinoat, pana in prezent, Egipt, Azerbaidjan si posibil Rusia si Turkmenistan ca sursa de gaz. Iranul ar putea sa participe la proiect daca Washingtonul isi va normaliza relatiile cu Teheranul, potrivit reprezentantului special al secretarului de stat american pentru probleme energetice eurasiatice.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/30199_care_sunt_implicatiile_semnarii_acordului_pentru_nabucco.html