Desi este destul de riscanta, piata bursiera poate aduce castiguri bunicele pentru persoanele dispuse sa investeasca. Pentru cei care vor siguranta, banca este locul indicat.
In ultimul an, cea mai buna miscare pentru cineva care a avut o minima suma de 5.000 de euro a fost sa o depuna la una dintre bancile de pe piata. Aceasta a fost solutia cea mai sigura. Dar, pentru cei cu ceva apetit pentru risc, exista si Bursa.
"Una dintre alternativele de economisire este depozitul bancar, un instrument care aduce deponentului cateva avantaje importante. Primul dintre acestea se refera la randamentul banilor constituiti", a declarat Roxana Halmageanu, sef serviciu Dezvoltare Produse Piraeus Bank.
Potrivit acesteia, dobanzile platite de banci pentru depozite sunt in continuare importante - atat cele in euro, cat si cele in lei, asigura bonificatii care depasesc inflatia - chiar daca in ultima vreme am putut sesiza un trend descrescator.
"Daca deponentul alege un depozit cu dobanda fixa pe o perioada mai lunga, poate fi sigur ca va obtine un randament maxim pentru economiile sale fara sa-si asume riscuri si fara sa plateasca impozit pe bonificatia oferita de ban ca", ne-a spus oficialul bancar.
Dobanzi de mii de lei pentru depozite de zeci de mii lei
Cei care dispun de 5.000 de euro si aleg depozitul bancar au un castig mult mai mare daca opteaza pentru cele in lei. Spre exemplu, la ING Bank, pentru un depozit de 21.000 lei (echivalentul a 5.000 de euro), dobanda pe an este de 9,5%. Dupa un calcul, suma din contul dumneavoastra ar ajunge la aproximativ 23.000 lei.
Bancpost are o oferta speciala, astfel ca pentru lei depozitul are o dobanda de 12,5%. Aceste dobanzi sunt relativ mici, dar normale, in comparatie cu cele care erau la inceputul anului, spun bancherii. Atat in ultimul trimestru din anul trecut, cat si in primul din anul curent, bancile practicau dobanzi de pana la 17% in goana dupa lichiditate. Pentru cei care vor o dobanda ceva mai mare, dar pe acelasi termen de un an, pot apela la depozitele de o luna sau trei luni. La Piraeus Bank, un depozit pe trei luni va poate aduce la aceasta suma o dobanda de 600 lei, in timp ce pe 12 luni ea se ridica la peste 2.350 de lei.
Risc si castig la Bursa
Desi preturile actiunilor listate la Bursa au crescut destul de mult in trimestrul II, nu trebuie sa uitam ca aceasta criza nu s-a incheiat inca. Prin urmare, Bursa va prezenta evolutii oscilante si pe viitor. "Strategia de baza pentru investitiile la Bursa, cel putin pana la primele semne de revenire a economiilor, ramane prudenta. Investitorii care, in cursul anului trecut, au neglijat acest principiu, au avut pierderi de pana la 80-90% in portofolii", a declarat Razvan Pasol, director general SSIF Intercapital Invest.
Acesta spune ca investitorii pe termen lung, de cel putin doi ani, pot acumula actiuni pana la un procent maxim de 20-30% din economiile disponibile. Cu toate cresterile din ultimele luni, preturile actiunilor raman scazute si tentante pentru investitii pe termen lung.
Integral in Evenimentul Zilei