BankNews.ro - The Business Republic

X-Trade Brokers: Rezervele bancare eliberate de BNR ar putea fi speculate
Finante-Banci | Data Publicarii: 06-07-2009

"Recentele masuri luate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu scopul de a stimula activitatea de creditare si, implicit, relansarea economica, sunt laudabile si de mult timp asteptate, dar este foarte posibil ca o buna parte din cele cca doua miliarde de Euro eliberate din rezerve sa nu ajunga in economie, ci sa fie speculate de catre banci, in primul rand din cauza faptului ca cererea solvabila de credite nu este foarte ridicata in prezent", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj ce activeaza in Europa Centrala si de Est.

BNR a decis, saptamana trecuta, atat scaderea dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9%, cat si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta- de la 40% la 35%, iar la lei, de la 18% la 15%, analistii apreciind ca astfel BNR a eliberat din rezerve cca 2 miliarde Euro.

Efectul scontat al acestor masuri ar fi stimularea creditarii, avand in vedere faptul ca  cererea de imprumuturi bancare este de cca 30% din nivelul inregistrat in urma cu un an, in primul rand din cauza costului ridicat al creditelor. Ratele medii ale dobanzilor la credite insa, desi au inregistrat in ultima perioada ajustari descendente, raman ridicate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara. "Cererea solvabila de credite este scazuta in perioada actuala, atat in ceea ce priveste populatia, cat si companiile, iar acest fapt poate diminua apetitul bancilor de a scadea la randul lor semnificativ dobanzile si de a introduce in economie sumele eliberate de BNR; alternativa acestora este specularea banilor returnati din rezerve, pe pietele financiar bancare si de capital", precizeaza Victor Safta.

In acelasi timp, in contextul scaderii dobanzii de referinta a BNR, o modificare nesemnificativa a dobanzilor practicate de banci, in sensul mentinerii lor la un nivel ridicat, poate influenta moneda nationala. "Daca bancile comerciale nu vor scadea apreciabil dobanzile, diferenta dintre rata bancara si rata de referinta va ramane ridicata si va stimula intrarea de fonduri speculative in sistemul bancar romanesc, interesate sa achizitioneze lei si sa ii investeasca la aceste dobanzi mari; evident, acest fapt va conduce la aprecierea monedei nationale, care, in conditii normale de piata, s-ar fi devalorizat", a explicat Victor Safta.

Elementele de analiza tehnica aplicate de analistii X-Trade Brokers arata ca, daca pretul EUR/RON va trece de nivelul de 4,2430, atunci acesta va continua sa creasca, atingand target-ul final de 4,31- 4,35 RON pentru 1 EUR. Daca dupa o eventuala corectie, pretul ramane deasupra valorii de 4,2550, acesta se va situa ulterior la nivelul de 4,42- 4,47 RON pentru 1 EUR. "Toate elementele de analiza pot fi practic anulate, iar leul s-ar putea intari daca, dupa recentele decizii ale BNR, bancile comerciale nu vor folosi surplusul de lichiditate pentru a-si ajusta semnificativ dobanzile la retail. Neajunsurile acestui fapt sunt evidente: pe de o parte lipsa de predictibilitate a cursului de schimb care afecteaza in primul rand importatorii, iar pe de alta parte, scopul pentru care BNR a luat aceste masuri- respectiv stimularea creditarii- nu va fi atins, influenta asupra economiei fiind practic zero", a conchis directorul X-Trade Brokers Romania.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/30039_x-trade_brokers_rezervele_bancare_eliberate_de_bnr_ar_putea_fi_speculate.html