Brokerul Bernard Madoff - il stiti cu totii, caci numai ce a primit vestea ca va petrece 150 de ani la inchisoare pentru cea mai mare escrocherie financiara din istorie - era o legenda pe Wall Street, precum si intruchiparea visului american. Acest instructor de inot la Long Island a pus pe picioare un fond de investitii cu 5.000 de dolari, cand avea doar 22 de ani. Etichetat ca intuitiv, ultrarapid, dar si foarte "etic", a reusit sa se impuna in comunitatea financiara, devenind presedintele bursei Nasdaq, din 1990 pana in 1991, scrie Le Monde. Sofisticat si jovial, reusea sa capteze increderea viitorilor sai clienti. Figura a comunitatii evreiesti newyorkeze, "genialul" bancher era mai tot timpul prezent la actiunile caritabile si culturale. Nimic rau pana aici.
Madoff primea, prin intermediul fondului sau investitii (Bernard Madoff Investment Securities), capitaluri pe care trebuia sa le administreze, in schimbul promisiunii ca va investi in "hedge funds" (fonduri speculative), a caror performanta era considerata mult mai ridicata. De fapt, escrocul depunea banii intr-un cont bancar, fara a investi absolut nimic - a recunoscut-o cu lejeritate in fata tribunalului cand a pledat vinovat. Pentru rambursarea banilor vechilor deponenti, el folosea pur si simplu sumele depuse de noii investitori. Astfel, dadea impresia unei performante exceptionale, pe baza careia atragea din ce in ce mai multi investitori, dar cu fiecare an care trecea el delapida capitalul incredintat.
Cand a izbucnit criza bursiera, un mare numar de investitori au vrut sa-si recupereze banii, toti in acelasi timp. Madoff nu a putut sa le inapoieze banii. El i-a spus fiului sau in ce situatie se afla si acesta a informat autoritatile. La 11 decembrie 2008, Bernard Madoff a fost arestat de FBI.
Printre pagubiti se afla persoane particulare foarte bogate, mari institutii financiare (americane, japoneze, elvetiene, spaniole, franceze, britanice) fundatii precum cea a laureatului Nobel Elie Wiesel sau a cineastului Steven Spielberg. Unii dintre acesti investitori si-au incredintat direct fondurile societatii lui Madoff. Altii au incredintat sume de bani unor fonduri de investitii care le-au plasat la Madoff.
In Franta, Autoritatea pietelor financiare considera ca pierderile micilor depunatori s-ar putea ridica la 40 de milioane de euro. O suta de fonduri din Franta au fost expuse, pentru mai mult de 500 de milioane de euro.
Securities & Exchange Commission (SEC, jandarmul Bursei) este acuzata de grave deficiente. In ultimii opt ani, trei anchete au fost deschise de SEC impotriva lui Bernard Madoff Investment Securities, fara a scoate nimic la iveala. Aflata in totala ilegalitate, societatea nu mai era inregistrata la SEC din 2006, iar auditorul era un minuscul cabinet din statul New York.
O multime de semne ar fi trebuit sa trezeasca banuieli, in afara de randamentele exceptionale si ciudat de constante realizate de fondul de investitii, dar sotul nepoatei lui Madoff era cel care efectua controale in cadrul institutiei. Presedintele SEC a fost inlocuit.
Cand a fost demascat, Madoff a declarat anchetatorilor ca fondul sau a pierdut 50 de miliarde de dolari (36,6 miliarde de euro). Ancheta a stabilit ca i-au fost incredintate in total 13 miliarde, dar ca pierderile se ridica la peste 65 de miliarde, daca se iau in considerare dobanzile generate de aceste fonduri.
Bernard Madoff a castigat bani datorita comisioanelor percepute pentru administrarea activelor clientilor sai. In aparenta, nu a deturnat sume suplimentare. Documente facute publice de catre tribunal indica faptul ca Madoff si sotia sa au ajuns la o intelegere cu justitia conform careia cuplul a acceptat sa vanda trei dintre proprietatile lor de lux (apartamentul din Manhattan, o casa din Palm Beach si o alta din Long Island, statul New York), precum si alte bunuri. Potrivit judecatorului, bancherul este pasibil de o amenda de 170 miliarde de dolari.
Rolul exact al copiilor lui Bernard Madoff, asociati in gestionarea fondului acestuia, nu este inca clarificat. Anchetatorii investigheaza, de asemenea, mai multe fonduri intermediare care foloseau la racolarea de noi clienti pentru contul bancherului.
Victimele nu sunt sigure ca-si vor putea recupera toti banii. Dupa procesul penal, urmeaza procesele civile, iar suma care trebuie restituita nu va fi cunoscuta, deoarece justitia se declara incapabila sa stabileasca valoarea acesteia. Procurorii au cerut un termen de trei luni pentru a stabili daca este sau nu posibil ca sumele sa fie restituite.
Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/29882_cum_a_fost_posibila_istorica_afacere_madoff.html