Exploatarea unei zone cu aur este benefica statului roman, deoarece ar duce la crearea de locuri de munca pentru minerii ramasi someri, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu.
"In cadrul companiilor de stat din Romania, nu se mai produc concentrate de minereuri feroase si neferoase (plumb, cupru, zinc). Aceste companii si-au incetat activitatea. Astfel ca punerea in exploatare a unei zone cu aur este benefica statului roman", a mentionat Gelu Maracineanu.
Intre avantajele unei astfel de investitii, presedintele ANRM a enumerat crearea locurilor de munca pentru minerii ramasi someri, mai ales ca statul roman nu poate sustine investitii in acest sector. "Sunt zeci de mineri care asteapta redeschiderea unor exploatari miniere. Statul nu mai poate sustine acum investitiile in acest domeniu. Referitor la zacamintele de aur, atunci cand se adopta o decizie privind oportunitatea deschiderii unui zacamant de aur, acest atribut decizional revine exclusiv autoritatilor competente in acest domeniu", spune presedintele ANRM.
ANRM este institutia guvernamentala responsabila cu acordarea licentelor de exploatare miniera, incluzand aici si aurul.
In Romania, o comuna din Muntii Apuseni - Rosia Montana - este zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa.
Legea care reglementeaza explorarea/exploatarea miniera este Legea Minelor nr. 85/2003
Legea care reglementeaza desfasurarea activitatilor miniere in Romania, stimuland valorificarea resurselor minerale, care sunt proprietate publica a statului este Legea Minelor nr. 85/2003. De altfel, investitiile in domeniul minier sunt incurajate prin facilitati de ordin fiscal si administrativ, fiind libere de orice constrangeri in ceea ce priveste recuperarea investitiilor si utilizarea profitului realizat.
Potrivit legii, dreptul de folosinta a terenurilor necesare efectuarii activitatilor miniere din perimetrul de explorare/exploatare se dobandeste prin vanzarea-cumpararea terenurilor si, dupa caz, a constructiilor situate pe acestea, la pretul convenit intre parti; prin schimbul de terenuri, insotit de stramutarea proprietarului afectat si de reconstructia cladirilor pe terenul nou-acordat, pe cheltuiala titularului care beneficiaza de terenul eliberat, conform conventiei incheiate intre parti; inchirierea terenului pe durata determinata, pe baza de contracte incheiate intre parti; exproprierea pentru cauza de utilitate publica, in conditiile legii; concesionarea terenurilor sau asocierea dintre proprietarul terenului si titularul de licenta.
In ceea ce priveste regimul de punere in valoare a resurselor minerale, Capitolul 13 din Legea Minelor arata ca resursele minerale sunt valorificate prin activitati miniere care se concesioneaza persoanelor juridice romane sau straine ori se dau in administrare institutiilor publice de catre autoritatea competenta.
Explorarea unui zacamant se realizeaza pe baza unei licente exclusive acordate pentru oricare dintre resursele minerale descoperite in perimetru, la cerere, persoanelor juridice romane sau straine interesate. Intai, ANRM stabileste o lista a perimetrelor de explorare, ce este ulterior publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, apoi persoanele juridice romane sau straine interesate isi vor depune ofertele intr-un termen stabilit de autoritate, in vederea participarii la concursul public de oferta. Iar licenta de explorare se acorda celui care castiga concursul public de oferta, organizat de ANRM.
Aceste oferte contin programul de explorare propus de catre companiile interesate de un anume zacamant, actele doveditoare privind capacitatea tehnica si financiara a ofertantului, precum si alte documente stabilite de autoritatea competenta. In volumul anual de explorare sunt cuprinse si cheltuielile aferente acestuia, obligatorii de realizat.
"Licenta de explorare se acorda pentru o durata de maximum 5 ani, cu drept de prelungire pentru cel mult 3 ani, in limitele perimetrului acordat, cu plata anticipata, in fiecare an, a taxei pe activitatea de explorare si constituirea unei garantii financiare corespunzatoare pentru refacerea mediului, stabilita prin proiectul de refacere a mediului", se arata in Art. 16 al legii.
Titularul licentei de explorare este obligat sa prezinte ANRM rapoarte semestriale si anuale privind activitatea desfasurata si cheltuielile aferente acesteia, la date stabilite de autoritatea competenta prin norme, si un raport final cuprinzand metodologia aplicata, lucrarile executate, cheltuielile aferente acestora si rezultatele obtinute, in termen de 60 de zile de la expirarea duratei licentei.
In ceea ce priveste licenta de exploatare, aceasta se acorda fie in mod direct titularului licentei de explorare, la solicitarea acestuia, pentru oricare dintre resursele minerale descoperite, in termen de 90 de zile de la data transmiterii catre autoritatea competenta a raportului final de explorare acceptat de aceasta, fie castigatorului unui concurs public de oferta, organizat de autoritate.
Licenta de exploatare se acorda si prin negociere, in baza unei cereri insotite de: studiul de fezabilitate privind valorificarea resurselor minerale si protectia zacamantului, ce va cuprinde si planul initial de incetare a activitatii, intocmit in conformitate cu normele emise de ANRM; planul de dezvoltare a exploatarii, intocmit de autoritate; studiul de impact asupra mediului si bilantul de mediu, dupa caz, intocmite in conditiile legii; planul de refacere a mediului si proiectul tehnic, intocmite de autoritatea competenta; studiul de evaluare a impactului social si planul de atenuare a impactului social, in conformitate cu instructiunile tehnice emise de autoritatea competenta in domeniul muncii si solidaritatii sociale impreuna cu ministerul de resort.
Licenta de exploatare se acorda pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de cate 5 ani.
Titularul licentei de exploatare plateste anual o taxa pe activitatea de exploatare si o redeventa miniera, conform acestei legi a minelor.
Concesiunea miniera inceteaza numai in anumite conditii
Concesiunea miniera inceteaza daca "durata pentru care a fost acordata a expirat; prin renuntarea de catre titularul licentei, in conditiile stabilite la art. 32; prin revocarea licentei/permisului de catre autoritatea competenta; la cererea titularului, in cazul unor evenimente care constituie cauze de forta majora si care determina imposibilitatea obiectiva si definitiva de indeplinire a unor obligatii si/sau de realizare a unor drepturi ale titularului, prevazute in licenta si care sunt esentiale pentru realizarea activitatii miniere; prin epuizarea rezervelor exploatabile, numai in cazul concesiunii/darii in administrare a activitatilor miniere de exploatare".
De asemenea, ANRM poate suspenda licenta/permisul cand constata ca titularul nu respecta hotararea unei instante judecatoresti privind litigiile aparute in executarea activitatilor miniere ori daca titularul este supus procedurii reorganizarii judiciare si/sau a falimentului. Suspendarea licentei mai survine atunci cand titularului i s-au suspendat acordul si/sau autorizatia privind protectia mediului si/sau cea de protectie a muncii sau daca titularul pericliteaza, prin modul de executare a activitatilor miniere, posibilitatea exploatarii viitoare a zacamantului, incalca normele privind protectia si exploatarea in siguranta a zacamintelor, ori in cazul in care titularul aduce grave incalcari privind sanatatea si siguranta muncii, constatate de autoritatile competente in domeniu.
Licenta este suspendata din momentul comunicarii de catre autoritate pentru o perioada de maximum un an.
In acelasi timp, potrivit Art. 34, autoritatea poate anula licenta/permisul titularului sanctionat contraventional, in termen de 30 de zile de la primirea notificarii, cand constata ca titularul nu isi indeplineste obligatiile asumate cu privire la autorizarea si termenul privind inceperea activitatilor miniere sau daca titularul continua sistarea lucrarilor pe o perioada mai mare de 60 de zile fara acordul autoritatii competente, ori in situatia in care titularul utilizeaza metode si tehnologii de exploatare, altele decat cele prevazute in planul de dezvoltare, fara acordul autoritatii competente. Licenta mai este anulata daca titularului i s-au anulat acordul si/sau autorizatia privind protectia mediului si/sau cea de protectie a muncii sau daca acesta furnizeaza, cu buna stiinta, autoritatii competente date si informatii false cu privire la activitatile sale miniere sau incalca clauzele de confidentialitate prevazute in licenta. Totodata, daca titularul nu achita in termen de 6 luni de la data exigibilitatii taxele si redeventele miniere datorate statului ori daca nu indeplineste conditiile si nu respecta termenele prevazute in lege, privind suspendarea licentei/permisului, atunci licenta ii este anulata.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/29772_anrm_exploatarea_unei_zone_cu_aur_este_benefica_statului_roman.html