BankNews.ro - The Business Republic

Investitorii inca se ratacesc in padurea de taxe
Afaceri | Data Publicarii: 26-06-2009

CNIPMMR isi exprima intreaga sustinere pentru implementarea si dezvoltarea masurilor de reducere a poverii administrative si fiscale a IMM, considerand ca desfiintarea, reducerea sau comasarea celor 189 de taxe si tarife nefiscale este un prim pas foarte necesar si laudabil, dar care trebuie continuat, amplificat si cu preferinta pentru taxele si tarifele aplicate agentilor economici, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Ovidiu Nicolescu.

''Salutam masura Guvernului privind desfiintarea celor 189 de taxe, dar acesta este, inca, un pas foarte mic. Ceea ce a inceput Guvernul trebuie continuat neaparat si amplificat. Consideram ca simplificarea poverii administrative si fiscale a IMM este absolut necesara, mai ales in aceasta perioada de incetinire a cresterii economice si de criza financiara", a declarat Ovidiu Nicolescu.
"Cele 189 de taxe desfiintate reprezinta un procent de aproximativ 39%, care este intr-adevar unul semnificativ, dar inca nu de ajuns pentru a simplifica povara fiscala a IMM'', a mai adaugat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), in cadrul unei conferinte de presa.

Bugetul statului este sustinut de 7 taxe

Totodata, presedintele Unimpresa Romania, Stefano Albarosa, a tinut sa sublinieze faptul ca in Romania majoritatea taxelor si impozitelor nu fac absolut altceva decat sa dea batai de cap firmelor si sa creeze si mai multe probleme intreprinzatorilor. ''Nu cred ca stie cineva in afara de cei de la guvernare ca 92% din veniturile incasate la bugetul statului sunt colectate doar de 7 taxe, restul, de peste 480 de taxe, contribuie la buget cu doar 8%. Nu cred ca aceasta situatie este pe placul cuiva, pentru ca foarte multe taxe aduc mai mult pierderi decat bani, deoarece costul de administrare a majoritatii taxelor presupune un efort financiar mult mai mare decat ceea ce se colecteaza in urma acestora'', a declarat Stefano Albarosa.

In plus, presedintele Unimpresa Romania a prezentat si cateva masuri pentru sustinerea activitatii IMM in Romania, iar cele mai importante,  dar si cele mai urgente sunt cele care trebuie sa conduca la simplificarea radicala a Codului Fiscal. ''Reducerea numarului de taxe si implicit reducerea documentelor contabile aferente acestora, ajungand astfel la un sistem simplu si usor de gestionat, ar fi principala masura care ar ajuta mediul de afaceri in aceasta perioada mai delicata'', a explicat Stefano Albarosa.

Reprezentantii Unimpresa Romania au mai propus, de asemenea, si masuri care sa sustina investitiile productive si obtinerea de credite pentru IMM, mai exact un credit fiscal de pana la 75% din contravaloarea TVA investitiilor productive, precum si imprumuturi cu rate ale dobanzii mai reduse, dar si masuri care sa sustina internationalizarea si dezvoltarea economica.

Taxele trebuie adunate intr-un singur site

Mai mult decat atat, presedintele Consiliului pentru IMM a adaugat ca Romania are nevoie de site generalizat cu toate autorizatiile, licentele si avizele necesare unui intreprinzator, pentru a mai simplifica din birocratia excesiva la care sunt supusi. ''In scopul cresterii transparentei pentru IMM si eficientizarii sistemului autorizarii vrem realizarea unui site specializat, sub patronajul Guvernului, in care sa fie publicate in mod obligatoriu toate informatiile necesare obtinerii tuturor autorizatiilor, avizelor, licentelor si permiselor necesare desfasurarii activitatii agentilor economici, cu cuantumul taxelor, care sa fie actualizat in permanenta. Acest site ar ajuta la o mai buna functionare a activitatii agentilor economici si nu numai, deoarece nu cred ca toti intreprinzatorii stiu sa caute pe diferite site-uri cate autorizatii sau cate avize trebuie sa emita pentru afacerea sa'', a mentionat Ovidiu Nicolescu. In plus, acesta a adaugat ca CNIPMMR solicita inca Guvernului implementarea si generalizarea unui sistem electronic de depunere on-line a cererilor privind obtinerea autorizatiilor, avizelor etc.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/29741_investitorii_inca_se_ratacesc_in_padurea_de_taxe.html