Tragand linie la jumatatea anului, despre 2009 se poate spune deja ca este mai mult anul concedierilor, decat al angajarilor. Paradoxal, in plina recesiune, numarul solicitarilor de angajare din partea tinerilor a scazut alarmant.
Cei mai afectati de situatia economica actuala sunt tinerii. Dovada, cresterea somajului in randul celor care nu au implinit inca 25 de ani, la nivelul intregii Europe, la 17%. Adica mai mult decat dublul ratei totale. Specialistii estimeaza ca pana la sfarsitul anului va depasi 30% in unele tari din UE. Alarmati, oficialii Comisiei Europene au lansat catre mediul de afaceri indemnul de a primi mai multi ucenici si stagiari, pentru a-i ajuta pe tineri sa se integreze pe piata muncii.
In Romania insa, companiile sunt mult mai putin interesate sa angajeze tineri, fata de anii anteriori. "In aceasta perioada, cele mai multe companii vor sa angajeze persoane care au experienta si care pot genera rapid rezultate. Un tanar fara prea multa experienta are nevoie de o perioada de invatare. Putine companii isi mai permit luxul de a astepta cel putin sase luni - un an, pana cand tanarul absolvent asimileaza cunostintele necesare pentru a genera rezultate pentru companie", comenteaza Mihaela Perianu, director general la AIMS Human Capital.
Pe de alta parte, nici tinerii nu mai sunt… cum erau odata. Generatia Y nu mai este dispusa sa urmeze modelul aspirational al parintilor. Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala este principiul invocat frecvent in cadrul interviurilor de angajare. "Stau pana la ora opt, noua seara la serviciu, iar in weekend tot mai am vreo patru ore de lucru acasa", aflam de la un tanar recent angajat la o firma internationala de consultanta. O alta tanara, de 22 de ani, pe care am cunoscut-o la un targ de joburi, considera ca merita sa lucrezi intr-o multinationala, dar numai pe termen scurt. "Atmosfera de lucru este placuta, este curatenie, iar relatiile cu sefii sunt de la egal la egal. Salariile insa nu cresc, nu ai prime de sarbatori si, desi se spune ca bonusurile se dau in functie de rezultate, in realitate le iau doar unii. Pe termen lung, nu prea ai sanse de reusita."
Integral in Capital
http://www.banknews.ro/stire/29705_tinerii_nu_se_mai_lasa_sedusi_de_mirajul_multinationalelor.html