Proiectul noului Cod de procedura civila da puteri sporite executorilor judecatoresti mai ales in ceea ce priveste verificarea averii omului executat silit. El poate ajunge chiar la puscarie.
Executorii judecatoresti primesc puteri de Garda Financiara in cazul executarilor silite, daca proiectul Codului de procedura civila trece de Parlament in forma actuala. Mai precis, executorul nu doar ca poate solicita "lamuriri in legatura cu veniturile si bunurile debitorului asupra carora se poate efectua executarea, cu aratarea locului unde se afla acestea", dar poate contribui la punerea sub acuzare a debitorului. "Refuzul nejustificat al debitorului de a se prezenta ori de a da lamuririle necesare, precum si darea de informatii incomplete ori eronate atrag raspunderea acestuia pentru toate prejudiciile cauzate, precum si aplicarea sanctiunii prevazute de art. 108 alin. 2 (n.r.- amenda contraventionala), daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei fapte prevazute de legea penala", prevede Ordonanta de Urgenta nr. 42/2009, de modificare a Codului de procedura civila, ca adaugire la articolul 373 al actualului Cod.
Din continutul acestui paragraf nu este deloc clar ce reprezinta "refuzul nejustificat" si dupa ce criterii decide executorul ca un anumit raspuns este incomplet, lasandu-se loc destul de abuzuri, care deja se intampla de altfel (cazul executorului care a intrat in posesia unei masini prin spargerea geamurilor a fost deja prezentat de Cotidianul). "Ce inseamna refuz nejustificat al debitorului? Nu este clar pentru ca nu se defineste nicaieri acest lucru, si inclusiv faptul ca nu ai timp sau bani sa vii la Bucuresti va putea duce la trimiterea debitorului in faza organelor de cercetare penala. Mai mult de atat, se pedepseste cu amenda sau dosar penal si imprejurarea in care debitorul da informatii incomplete sau eronate. Pai ce facem aici? Ajungem sa il pedepsim pe om pentru ca a omis sa ne spuna ca mai are un aragaz sau un frigider? Sau il trimitem la inchisoare pentru ca a uitat de un cont bancar sau a gresit numarul contului bancar?", spune senatorul Iulian Urban, vicepresedintele comisiei juridice din Senat.
Ordonanta de urgenta mentionata mai sus reduce timpul necesar judecarii unei eventuale contestatii a executatului, insa o face prin eliminarea unor obligatii certe ale executorului, prevazute pana acum de Codul de procedura civila. Astfel, noua legislatie exclude in forma actuala obligatia executorului de a "transmite, in termenul fixat, copii certificate de pe actele dosarului de executare in cauza" (art. 402, alineatul 1 din Codul de procedura civila), insa pune accent pe faptul ca "partile vor fi citate in termen scurt, iar judecarea contestatiei se face de urgenta si cu precadere".
De precizat este si faptul ca, daca legea trece in forma actuala, executorii judecatoresti vor avea mult mai multi "clienti", ei preluand si atributiile executorilor bancari, care vor disparea ca meserie.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/29600_executorii_judecatoresti_te_pot_baga_in_puscarie.html