BankNews.ro - The Business Republic

Petre Tulin, bancherul care va conduce banca lui Blidar
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-06-2009

Petre Tulin, presedintele BCR Banca pentru Locuinte, va prelua conducerea noii banci pe care urmeaza sa o controleze Valer Blidar, omul de afaceri ce detine Astra Vagoane Calatori Arad, institutia de credit urmand sa primeasca autorizatia de functionare in luna iulie, au afirmat pentru Business Standard surse din piata financiara.

In actionariatul bancii ar urma sa intre, dupa primirea autorizatiei, actionari elvetieni care, la acest moment, sunt prezenti pe piata locala, dar nu pe segmentul banking. Presedintele BCR Banca pentru Locuinte a condus inainte HVB Banca pentru Locuinte, dupa ce anterior a ocupat functia de director al Directiei de Reglementare si Autorizare din BNR. "Domnul Petre Tulin nu a inaintat nicio cerere de incetare a raporturilor de munca cu BCR-BPL", a declarat Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR, liderul pietei dupa active. Numele lui Valer Blidar a fost cel mai vehiculat referitor la omul de afaceri care-si va pune pe picioare un business bancar, in conditiile in care alti bancheri restrang din afaceri. Omul de afaceri nu a putut fi contactat telefonic.

Reprezentantii BNR au declarat ca luna viitoare, CA al bancii centrale va lua in discutie acordarea autorizatiei de functionare a noii banci, care ar urma sa completeze pana la 44 numarul bancilor din sistemul local.

"BNR va acorda in luna iulie, cel mai probabil, autorizatia de functionare pentru o institutie de credit cu capital integral romanesc, Consiliul de Administratie al bancii centrale discutand in prezent pe aceasta tema", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, fara sa faca insa comentarii pe seama informatiilor obtinute de Business Standard.

Actionarul roman care isi face banca in timp de criza a primit, in februarie, autorizatia de constituire a institutiei de credit de la BNR, urmand ca in maximum patru luni de atunci sa obtina, in cazul cel mai favorabil, autorizatia de functionare. Posibila nou-intrata banca in sistem este de tip universal. Obtinerea autorizatiei de constituire de la BNR este primul pas facut de actionarii care vor sa-si faca banca, ultima etapa fiind acordarea, de catre Directia de Reglementare si Autorizare a autorizatiei de functionare a institutiei de credit. Capitalul necesar pentru constituirea bancii este de 37 mil. lei, adica aproape 9 mil. euro. O alta institutie de credit urmeaza sa apara, dupa transformarea unei IFN in banca.

Bogdan Merfea, CEO al Raiffeisen Kosovo, este omul pe care Horia Manda, seful companiei care administreaza fondurile de investitii RAEF si BAF, intentioneaza sa-l puna presedinte peste banca rezultata in urma obtinerii de catre Capa Finance IFN a licentei de la BNR. Astfel, in sistemul bancar s-ar putea inregistra cel putin doua intrari, asta daca nu luam in calcul vanzarea RBS Romania, caz in care este posibil sa asistam la un pas facut de un colos financiar.

Sistemul bancar local a reintrat pe profit in aprilie, castigul cumulat fiind de pana la 20 mil. euro, in conditiile in care, in primul trimestru, pierderea era de 50 mil. euro. In primele patru luni ale anului, aproximativ 1.600 de angajati au parasit sistemul bancar, iar bancherii au pus lacatele pe 30 de unitati bancare.

Pe piata romaneasca activeaza in prezent 43 de banci, inclusiv sucursale ale bancilor straine si Creditcoop. Dintre acestea, sase sunt banci cu capital majoritar autohton (CEC Bank, Banca Transilvania, EximBank, Banca Comerciala Carpatica, Libra Bank si Creditcoop), restul de 36 avand capital majoritar strain.

Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/29523_petre_tulin,_bancherul_care_va_conduce_banca_lui_blidar.html