Angajatorii din Romania sunt pesimisti in privinta evolutiei pietei locurilor de munca. Ceva sanse "de mai bine" sunt in domeniile constructii, hotelier si finante.
Ultimul studiu privind perspectivele angajarii de forta de munca realizat de compania de recrutare Manpower si dat publicitatii in aceasta saptamana, arata ca perspectivele de angajare pentru trimestrul 3 din 2009 isi continua constant declinul anuntat anterior si pentru trimestrul 2.
Pentru a doua oara consecutiv, angajatorii din Romania au raportat o Previziune Neta de Angajare (diferenta dintre procentul angajatorilor care estimeaza o crestere a volumului angajarilor si procentul angajatorilor care intentioneaza sa reduca volumul angajarilor) negativa: -7%.
Expertii de la Manpower spun ca este cea mai pesimista previziune inregistrata in Romania si reprezinta un declin cu 3 puncte procentuale in comparatie cu trimestrul trecut si o scadere considerabila cu 33 de puncte procentuale comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Rezultatele indica o continuare a contractiei pietei fortei de munca atat la nivel national, cat si la nivel mondial. Situatia pentru ultimele doua trimestre analizate este mai putin optimista. Data fiind situatia economica actuala si evolutiile din celelalte tari, aceste tendinte erau de asteptat", afirma Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.
Si putin optimism
La nivel national, 64% din angajatori sustin ca nu estimeaza modificari in politica lor de angajare. "Acesta este un mesaj real optimist", subliniaza Camelia Stanculescu. Sectoarele care stau bine sunt, in opinia Manpower, constructiile (unde s-a raportat cea mai puternica previziune de angajare, de ±3%), hoteluri si restaurante (±2%), finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri (cu 1%). "Inregistram o crestere a recrutarilor in zona constructiilor, in special pe pozitii de nisa. si in finante incep sa se miste lucrurile mai bine", spune Cristina Postolache, national business development la compania de resurse umane Inner Look.
Expertii in recrutare mai spun ca in domeniul hotelier se observa o crestere a recrutarilor, insa aceasta se datoreaza sezonului estival. "Putem vorbi de o oarecare stabilitate si inviorare pentru ca a inceput vara. Acum se cauta bucatari, receptioneri, cameriste, barmani. Dar ce se va intampla de la toamna? Estimez ca varful crizei economice in Romania va fi in septembrie", spune Dumitru Pelican, fostul director al Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortelor de Munca Bucuresti.
Totodata, accentueaza Mihaela Forgaciu, experta in resurse umane, membru in HR Club, nevoia de oameni in domeniul hotelier creste datorita tendintei naturale de a se merge in concediu, "pe criza sau nu". "Va creste si turismul de statiune, cel putin in sezon, dar si cel corporate, pentru oameni de afaceri", crede specialista.
Integral in Romania Libera