Masurile adoptate de Guvern prin modificarea Codului Fiscal cu scopul reducerii efectelor crizei financiare asupra firmelor si economiei sunt masuri "procriza", si nu "anticriza", considera Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte si specializat pe probleme de taxe. "Am fost foarte surprins de modificarile din Codul Fiscal. Acestea nu sunt masuri anticriza, ci procriza, pentru ca trebuie sa platesti taxe si daca nu ai profit. (...) Acest lucru face o reclama proasta Romaniei in strainatate", a declarat Wessel, la o intalnire cu oamenii de afaceri olandezi din Romania, referindu-se la introducerea incepand cu 1 iunie a unui impozit minim.
De la 1 mai a fost introdus un impozit minim anual, stabilit in functie de veniturile firmei. Impozitul este cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei. Firmele care inregistreaza profit vor plati in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza. Pe de alta parte, Wessel a aratat ca, desi in Romania exista toate parghiile care sa asigure functionarea sistemului de taxe, acesta nu este la fel de performant precum cele din celelalte state europene.
"In ceea ce priveste taxarea si autoritatile din domeniul taxelor, avem toate ingredientele ca in toate statele europene, dar in Balcani este altfel. Aceleasi ingrediente nu dau acelasi efect", a afirmat consultantul financiar, citat de Mediafax.
Reprezentantul Deloitte a dat exemplul recuperarii de TVA, care se face foarte greu si pentru care companiile nu actioneaza in instanta autoritatile din cauza intarzierilor. "Am intalnit multe cazuri in care mi s-a spus: «Nu dam in judecata ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.r.) pentru ca astfel vom deveni dusmanii ANAF si ne va pedepsi de cate ori va avea ocazia». Daca oamenii de afaceri nu-si vor cere drepturile, lucrurile nu se vor imbunatati", a adaugat Wessel.
Gardianul
http://www.banknews.ro/stire/29272_deloitte_masurile_anticriza_adoptate_de_guvern_sunt_de_fapt_procriza.html