Blocajul financiar din economia romaneasca este din ce in ce mai vizibil. La nivelul lunilor aprilie-mai, aproape opt miliarde de lei era valoarea obligatiilor financiare neonorate - restante la credite, bilete la ordin emise si neonorate sau TVA nerambursat la timp. Dar cele opt miliarde de lei ar putea fi numai partea vizibila a blocajului financiar. Achitarea cu intarziere a facturilor din mediul privat este un fenomen greu de cuantificat.
Suma totala a restantelor la credite, a cecurilor si a biletelor la ordin emise, dar neonorate, precum si a banilor pe care mediul privat trebuie sa ii primeasca de la stat se ridica la 7,92 miliarde de lei. Astfel, datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata faptul ca, la finele lunii martie, valoarea instrumentelor de debit refuzate la plata era de 641,9 milioane de lei. Si tot la finele lunii aprilie, restantele totale la creditele bancare insumau 5,34 miliarde de lei. Iar daca ritmul din primele patru luni ale acestui an se pastreaza, luna mai ar putea aduce restante bancare de aproximativ 5,8-6 miliarde de lei.
Iar la aceste sume se adauga si banii pe care mediul privat trebuie sa ii primeasca de la stat sub forma TVA de rambursat, dar cu termenul de solutionare intarziat - tinand cont de estimarea privind restantele bancare, in mai, suma posibila ar fi de aproape 8,4 miliarde de lei.
Varful aisbergului
Oricum, cele aproape opt miliarde de lei sunt numai partea vizibila a blocajului financiar. Fenomenul prin care termenele de plata ale facturilor s-au majorat de la 30 de zile spre 90 si chiar 120 de zile si chiar si atunci cand nu sunt achitate este greu de cuantificat. In luna martie a acestui an, Mircea Ursache, presedintele AVAS, preciza ca blocajul financiar era de 12,5 miliarde de lei - suma tuturor restantelor din economie, fie la banci, fie alte obligatii de plata.
Iar daca intr-o analiza sumara tinem cont de faptul ca in primul trimestru valoarea Produsului Intern Brut a fost de 128,73 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, precum si de rezultatele sondajelor de conjunctura realizate de BNR - aproximativ 18% dintre companii se confrunta cu intarzieri la incasarea contra- valorii productiei -, rezulta ca blocajul financiar s-ar putea ridica la aproape 20 de miliarde de lei. Mai mult, daca fenomenul este extins la nivelul intregului an 2009, atunci blocajul financiar ar putea ajunge chiar si la 90-100 de miliarde de lei.
Integral in Financiarul
http://www.banknews.ro/stire/29234_opt_miliarde_de_lei,_efectele_vizibile_ale_blocajului_financiar.html