BankNews.ro - The Business Republic

Ministerul Justitiei propune salarii lunare de peste 10.000 lei pentru magistrati
Economie | Data Publicarii: 10-06-2009

Un judecator de judecatorie ar urma sa aiba o indemnizatie de minim 10.160 lei (16,9 salarii minime actuale), un membru al CSM - de 14.600 de lei, iar un inspector in Ministerul Justitiei va castiga 14.100 lei, potrivit propunerilor Ministerul Justitiei pentru grila de salarizare din Legea unitara.

Potrivit grilei inaintate Ministerului Muncii de catre Ministerul Justitiei, un judecator si un procuror cu o vechime de 2-3 ani ar urma sa castige aproape 13 salarii minime pe economie, respectiv 7.690 lei, calculat la actualul salariu minim pe economie, de 600 lei.

Un vicepresedinte la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ar urma sa aiba un salariu lunar de 14.700 lei, iar un presedinte de sectie la ICCJ va primi cu 100 de lei mai putin, potrivit propunerilor ministerului.

Tot 14.600 lei lunar ar urma sa primesca si un procuror-sef de la Departamentul National Anticoruptie (DNA) si un procuror-sef de la DIICOT.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa aiba o indemnizatie lunara de 14.500 lei, iar un procuror sef de sectie de pe langa ICCJ va castiga lunar 14.000 lei.

Ministerul Justitiei a propus, totodata, ca presedintii Curtilor de Apel ca aiba o indemnizatie cu circa 4.000 de lei mai mare decat indemnizatia actuala a presedintelui Romaniei, respectiv 13.700 lei, comparativ cu 9.550 lei. Pentru presedintii de tribunal, propunerea este de 13.350 lei, suma echivalenta cu 22,25 de salarii minime pe economie.

Presedintii de judecatorie si presedintii de tribunal militar ar urma sa castige fiecare 13.000 lei lunar, daca propunerile Ministerului Justitiei vor fi aprobate de ministerele Muncii si Finantelor.

Salarizarea judecatorilor si procurorilor este reglementata in prezent de O.U.G.27/2006 aprobata prin Legea nr.45/2007. Acestia sunt salarizati in raport cu nivelul instantelor sau parchetelor, cu o indemnizatie de incadrare bruta lunara stabilita pe baza valorii de referinta sectoriala si a coeficientilor de multiplicare prevazuti in Anexa la ordonanta de mai sus.

Raspunzand unei solicitari NewsIn, Ministerul Justitiei a comunicat ca, potrivit acestui algoritm de calcul, indemnizatia bruta lunara a unui judecator de Curte de apel este in prezent de 4.964 lei, la Tribunal de 4.380 de lei, iar la Judecatorie de 3.942 de lei. 
 
La indemnizatia astfel stabilita se adauga sporurile prevazute in actele normative invocate si anume majorarea pentru vechime efectiva in magistratura (intre 10-30%), spor titlu stiintific (15%), spor pentru conditii deosebite (15%) si spor vechime (5-25%).

La inceputul anului, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a sustinut ca majoritatea judecatorilor castiga de trei ori mai putin decat un membru CSM.

UNJR informa atunci ca membrii CSM incaseaza venituri lunare cuprinse intre 11.761 si 13.941 lei net, in urma unei decizii a fostului presedinte Lidia Barbulescu, potrivit careia, la indemnizatiile brute, se adauga diferite sporuri ce dubleaza, in unele cazuri, veniturile membrilor CSM.

Astfel, UNJR a prezentat o situatie a veniturilor lunare ale judecatorilor, in contextul in care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a facut public acest lucru si arata ca "publicul si-a format opinia ca indemnizatiile magistratilor sunt exorbitante. "Cuantumul indemnizatiei unui magistrat nu depaseste in medie 4.000 lei, incluzand toate sporurile acordate prin lege (spor de vechime, stabilitate, toxicitate si doctorat). In acest context, este inadmisibil ca institutia reprezentativa a sistemului judiciar sa acorde angajatilor proprii sume imense, cu titluri de recompense, premii, precum si sporuri salariale, fapt ce a condus in final la plata unor remuneratii cu mult peste nivelul mediu al unui magistrat nedetasat in structurile CSM", se arata intr-un comunicat al Uniunii.

Reprezentantii Ministerului Muncii vor avea miercuri, joi si vineri noi discutii cu experti din cadrul ministerelor, pentru a se pune de acord asupra coeficientilor functiilor trecute in grila de salarizare, urmand ca martea viitoare sa aiba loc o noua discutie in cadrul grupuluide lucru la Ministerul Muncii.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, la finalul discutiilor de marti cu reprezentantii sindicatelor si cei ai ministerelor, ca perioada in care se va face echivalarea salariilor actuale ale bugetarilor cu cele prevazute in grila unica de salarizare va depinde "de modul in care va evolua economia in 2009-2014 si de cum se va rezolva criza la nivel mondial".

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/29214_ministerul_justitiei_propune_salarii_lunare_de_peste_10000_lei_pentru_magistrati.html