Pentru cei care vor sa se realizeze profesional si sa castige bine, un job la Bruxelles poate fi solutia perfecta, noteaza Evenimentul Zilei. Obtinerea unui job ca functionar la Parlamentul European, la Consiliul Europei ori la Curtea Europeana de Justitie nu este deloc usoara si prespune un proces de selectie destul de riguros, cu multe etape. Dar, daca reusiti sa obtineti un astfel de post, aveti sansa de a castiga intre 3.000 si 14.000 de euro pe luna, in functie de pozitia detinuta.
Etapele selectiei
Pentru a deveni functionar european trebuie sa va prezentati la concurs si sa treceti de probele de selectie. Daca treceti cu bine de ele, deveniti "laureat" si intrati pe lista de rezerve. Abia atunci puteti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii. In general, probele de selectie au trei mari etape. Mai intai trebuie sa sustineti teste de preselectie.
Sunt teste-grila, se desfasoara in a doua limba de circulatie europeana cunoscuta de candidat si au trei directii principale: un test referitor la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare, un test de rationament verbal si numeric si un test de cunostinte de specialitate in domeniul concursului respectiv (audit, administratie si resurse umane, agricultura, drept, economie, IT, secretariat, telecomunicatii).
Urmeaza o proba scrisa: eseu in domeniul de specialitate. A treia proba, ultima, este orala si consta intr-un interviu cu comitetul de selectie.
Cariere pentru toti
Exista posturi pentru mai multe categorii de abolventi. Cei care nu au facut decat liceul si/sau o postliceala, trebuie sa aiba si cel putin doi-trei ani de experienta profesionala. Persoanele cu studii medii intra in sistem ca "asistenti" (AST) si sunt in principal responsabili de implementarea politicilor.
Exista o varietate foarte mare de activitati: probleme de competitie, chestiuni bugetare, administrare vamala, precum si sarcini de monitorizare in toata lumea.
De asemenea, se mai ocupa de munca administrativa si de secretariat. Administrator (AD) este nivelul de baza de intrare pentru absolventii cu studii superioare fara o experienta de munca semnificativa. Majoritatea oportunitatilor pentru aceasta categorie sunt in administratie si management.
Mihaela, o tanara romanca, absolventa a Facultatii de Limbi Straine (Franceza - Engleza), a reusit sa obtina un post de administrator la Bruxelles. "Am o leafa de aproape 4.000 de euro. In Romania, m-am chinuit tot timpul sa supravietuiesc cu un salariu de cateva milioane (lei vechi - n.r.). M-am inscris la concurs fara prea mari sperante. M-am bucurat ca am obtinut postul. Nu mai trebuie sa duc grija zilei de maine, am un job decent si sunt respectata", sustine tanara.
Interpreti si traducatori
Datorita mediului de lucru multilingvistic, UE ofera cariere provocatoare si variate in interpretare si traducere. In general, sunt obligatorii cel putin doua limbi ale Uniunii Europene, pe langa cea materna. Salariul incasat lunar de o persoana care a reusit sa se angajeze intr-o institutie comunitara variaza intre 3.000 si 14.000 de euro, in functie de responsabilitate, experienta, dar si de competenta profesionala.
Cel mai mult castiga aceia care ocupa posturi de management. In plus fata de salariu, Comisia Europeana mai acorda o serie de bonusuri, precum alocatia de expatriere platibila pe toata durata anilor de munca sau alocatiile pentru minorii aflati in intretinere ori pentru partenerul de viata.
Integral in Evenimentul Zilei
http://www.banknews.ro/stire/28960_functionar_european_cu_leafa_de_mii_de_euro.html