BankNews.ro - The Business Republic

Zece oameni de afaceri sunt anchetati pentru frauda de la Romexterra Brasov
Finante-Banci | Data Publicarii: 01-06-2009

Zece oameni de afaceri din Brasov sunt anchetati de Parchetul General intr-un dosar preluat, in cursul lunii mai de la parchetele locale din Brasov, pentru spalare de bani in frauda de la Romexterra Brasov, printre cei vizati fiind si fostul deputat Dorin Lazar Maior, spun surse judiciare.

Surse judiciare au explicat ca in acest dosar, alaturi de cei zece oameni de afaceri din Brasov, este anchetat si fostul director adjunct de la Romexterra Brasov, Mihai Matepiuc, pentru spalare de bani, respectiv acordare ilegala de credite. Reteaua constituita in jurul lui Matepiuc ar fi dat bancii si altor firme "gauri" de sute de miliarde de lei vechi, afacerea iesind la iveala dupa un control intern dispus de conducerea centrala a Romexterra care s-a finalizat cu o plangere la DNA Brasov.

"S-au acordat niste credite cu o oarecare lejeritate. Dar toate lucrarile respective au fost inchise, intrucat au fost acoperite creditele. De altfel, in februarie 2009, DNA a si inchis dosarul care il viza pe clientul meu, Mihai Matepiuc, pentru ca s-a constatat ca Romexterra nu fusesera prejudiciata in niciun fel de actiunile sale", a explicat avocatul lui Matepiuc, Ioan Gliga. 

De altfel, Romexterra a depus la Judecatoria Brasov o plangere impotriva solutiei dispuse de procurorii DNA Brasov in acest dosar. Solutionarea acestei plangeri are fixat un nou termen pentru 10 iunie.

Pana la acest control, organele de cercetare penala au fost sesizate prin plangerile facute de societati comerciale aflate in grupul de firme al lui fostului deputat PRM si PSD, revolutionarul Dorin Lazar Maior. Acesta din urma a fost arestat si ulterior trimis in judecata intr-un dosar al DNA Brasov, fiind acuzat de santaj de catre Mihai Matepiuc si oamenii de afaceri Gheorghe Butum, patron al Grupului de firme BUT, si Iulian Doftoreanu, patron al SC Maroma.  Concret, potrivit DNA, Maior si una din asociatele sale, Florina Aprofirei, i-ar fi santajat pe cei trei cu faptul ca va informa organele de cercetare penala cu privire la modul ilegal in care se acorda credite la Romexterra Brasov, daca nu primesc de la fiecare din cei doi afaceristi cate un CEC de 1.000.000 de lei. Sursele NewsIn explica faptul ca in ancheta Parchetul General este vizat chiar si Maior, acesta, prin firmele sale, aflandu-se printre beneficiarii de credite acordate ilegal. "Acolo era un grup foarte mare, in care lucrurile au mers foarte bine pana s-au certat si apoi s-au turnat reciproc, fiecare pe unde a putut", au declarat sursele NewsIn.  Parchetul General a inceput, in urma cu cate zile, urmarirea penala fata de unul din oamenii afaceri implicati in aceasta afacere. Este vorba chiar de  Iulian Doftoreanu, care a fost pus sub acuzare pentru spalare de bani, el afland deja invinuirile care i se aduc.  Potrivit unor surse judiciare, de credite ilegale ar fi beneficiat inclusiv SC Emco SRL, societate care este detinuta de Gheorghe Butum si de Iolanda Matepiuc, sotia fostului director adjunct al Romexterra Brasov.

Firmele lui Maior sustin ca au "primit" credite fara sa ceara, anchetatorii spun ca nu e chiar asa

"In perioada august - noiembrie 2006 in conturile bancare detinute la Romextterra Brasov au fost inregistrate unele operatiuni de constand in alimentarea cu credite pe care nu le-am solicitat, iar ulterior, la cateva minute de la efectuarea operatiunii de creditare, s-au debitat aceste sume in conturile altor societati comerciale cu care persoanele vatamate nu am avut relatii comerciale", explica administratorii societatilor SC Bibia Impex, SC Medical Trust, SC Medco SRL, SC Transilva Company, toate din grupul de firme apartinand lui Dorin Lazar Maior, in plangerea facuta la parchet. 

Sesizarea inaintata procurorilor a fost facuta impotriva fostului director adjunct al Romextterra Brasov, Mihai Matepiuc, Gheorghe Butum - Grupul de firme BUT, Iulian Doftoreanu - SC Maroma Invest, Florin Guran - AS Curier, Marian Iordache - SC Sol Auto si IT Wizzard si Calin Tartalas - SC Agroplant SRL. Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu - in cazul fostului adjunct al bancii, respectiv inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani. In afara de aceste  persoane, mai sunt vizati inca cinci oameni de afaceri. Surse judiciare au explicat, insa, pentru NewsIn ca lucrurile nu stau chiar asa cum spun administratorii firmelor lui Dorin Lazar Maior. "Credite ilegale s-au acordat pentru ca cei din conducere aveau interes sa ruleze foarte multi bani, pentru ca traiau din comisioane, pe langa alte lucruri. Probabil ca o viitoare expertiza urmeaza sa stabileasca daca Maior beneficia si el de credite ilegale, pentru ca informatiile detinute pana in prezent sunt ca da", au explicat surse apropiate anchetatorilor.

De altfel, DNA a retinut inclusiv in rechizitoriul prin care l-a trimis in judecata pe Dorin Lazar Maior pentru santaj, ca acesta era unul din beneficiarii retelei de la Romexterra Brasov.

Astfel, procurorii DNA spun ca firmele lui Maior si ale unui apropiat de acesta, Ovidiu Tition, trimis si el in judecata pentru santaj, au beneficiat, in decursul anilor, de numeroase credite de la Romexterra Bank - Sucursala Brasov, al carei director adjunct era Mihai Matepiuc.

Din cauza relatiilor apropiate dintre firmele coordonate de Maior si Tition, respectiv de Iulian Doftoreanu si Gheorghe Butum, majoritatea dintre acestea avand relatii comerciale directe, au existat in decursul timpului numeroase cazuri cand o societate aflata momentan in dificultate financiara era ajutata de o societate controlata de alta persoana cu sume de bani sau eliberarea unor instrumente de plata, in special cecuri, pentru achitarea creditului scadent sau obtinerea altuia nou, se arata in rechizitoriu.

De asemenea, au existat situatii cand o societate obtinea credit bancar in baza propriilor documentatii si garantii, dar transfera banii unei societatii din alt grup de interese, care, la momentul respectiv, nu indeplinea conditiile obtinerii unui credit, explica procurorii DNA.

Procurorii Structurii Teritoriale a Brasov a Directiei Nationale explica in continuare ca, din cauza cresterii restrictiilor impuse de conducerea centrala a Romexterra Bank, Mihai Matepiuc a procedat din proprie initiativa la acordarea de credite fara respectarea normelor legale  in sensul inexistentei documentatiei sau a garantiilor, de aceste credite beneficiind, in principal, societatile comerciale coordonate de Iulian  Doftoreanu, Gheorghe Butum, Dorin Lazar Maior si Ovidiu Tition.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/28944_zece_oameni_de_afaceri_sunt_anchetati_pentru_frauda_de_la_romexterra_brasov.html