Numarul investitorilor romani care anul trecut doreau sa-si deschida in 2009 o afacere in sistem de franciza cu o valoare intre 100.000 si 150.000 de euro s-a redus la jumatate.Motivul principal il reprezinta accesul dificil la finantare. Nici cei care operau deja o franciza, fie ca era un brand local sau unul international, nu au dus-o mai bine in primul trimestru al acestui an. "Cei care au ales o franciza pe segmentul de retail s-au confruntat cu scaderi ale vanzarilor de 30%, iar in cazul celor care activeaza pe segmentul serviciilor si al restaurantelor, scaderea medie a fost de 20-25%", a declarat pentru Gandul Razvan Blid, directorul firmei de consultanta CHR Consulting.
Astfel, in perioada de criza, investitorii s-au reorientat si evita francizele de retail si se indreapta spre cele de servicii, asigurari sau fast-food, care presupun o investitie mai mica. Nici companiile autohtone nu se mai inghesuie sa-si extinda afacerea in sistem de franciza. Daca pana acum, un numar de 10 - 15 companii apelau la aceasta metoda anual, la inceputul lui 2009, de-abia doua firme au mai facut acest pas.
55.000 de euro pentru o franciza de retail, 100.000 de euro pentru un fast-food
Pe de alta parte, criza aduce si vesti bune pentru cei care dispun de bani lichizi, si asta pentru ca se poate negocia cu francizorul, care e dispus la un joint-venture. Printre sfaturile pe care Razvan Blid le da celor ce vor sa intre in franciza se numara si stabilirea exacta a clientilor si, daca acestia vor exista si pe viitor, sa evite segmentul de lux si, cel mai importat lucru, daca aveti de gand sa apelati la un credit, nu imprumutati mai mult de 30% din valoarea francizei.
Pentru un restaurant tip fast-food trebuie sa platiti o taxa de franciza de 40.000 de euro, investitia totala este de 100.000 de euro, iar redeventa este de 2,5% din cifra de afaceri. Pentru o franciza in zona de fashion, investitia totala este de aproape 55.000 de euro. Investitia intr-o franciza romaneasca, de exemplu servicii de aprovizionare cu apa conditionata, este de 23.000 de euro. Alti francizori vin cu oferte speciale pentru a atrage francizati. Spre exemplu, pentru o franciza din domeniul sistemelor de constructie, nu mai trebuie platita taxa de franciza, iar investitia se ridica la 20.000 de euro. Altii ofera reduceri de 50% a taxei de franciza.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/28925_franciza_-_de_cati_bani_ai_nevoie_sa_intri_in_aceasta_afacere.html